Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > Obilježeno 50 godina postojanja na tržištu

Jubilej Porschea 911

Obilježeno 50 godina postojanja na tržištu

Na poznatoj stazi Slovakia Ring, koja se nalazi kod Bratislave, obilježeno je pet decenija postojanja jednog od najpoznatijih modela u istoriji automobila...

Kada je predstavljen prije tačno 50 godinia, na prvom frankfurtskom sajmu automobila u septembru 1963. godine, bilo je jasno da će Porscheov model 911 da postane jedinstven prvenstveno zbog svog originalnog koncepta i dizajna.

 

Zvaničnici Porschea i automobilski asovi koji Porscheovog trkaćeg tima, predstavili su na popularnoj stazi, Slovakia Ring kod Bratislave istoriju najznačanijeg modela proizvođača iz Stuttgarta. Svi koji su bili prisutni na ovoj manifestaciji, imali su priliku da voze ovaj automobil i da saznaju nešto više o njegovim tehničkim karakteristikama, te da upoznaju dušu automobila koji je bio inspiracija mnogim ljubiteljima automobila.

 

Pored toga, trkaći tim ovog popularnog brenda ima veoma zanimljivu i uspješnu istoriju. Širom svijeta je pobjeđivao na mnogim velikim svjetskim automobilskim trakama veoma brzo nakon njegovog nastanka i predstavljanja u javnosti. 

 

Tematska vožnja bila je poseban užitak za sve prisutne zvanice. Naime, ona jre propratila vožnju svih 911 – ca, od originalnog iz 1963. pa do njegovih sljdbenika G 964, 993, 996, 997 i 991. Proslavu je obilježila i premijera naajnovijeg modela, 911 Turbo S, i to mjesec dana prije nego što je zakazan njegov javni, svjetski debi.

 

Datum objave: 30/08/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook