Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Objavljen kalendar Svjetske serije za ovu godinu

Red Bull Cliff Diving

Objavljen kalendar Svjetske serije za ovu godinu

Nova sezona započinje u velikom stilu u Atini, u maju, gdje se takmičenje vraća prvi put nakon 2011. godine...

U svojoj 15. sezoni, Red Bull Cliff Diving Svjetska serija donosi jubilarnu 100. stanicu turneje, obogaćuje se s dvije nove lokacije i dvoje novih skakača. Naš Mostar pravi pauzu, ali će se vratiti kao domaćin prvenstva 2025. godine. Tri sekunde slobodnog pada s visine do 27 metara iznad vode, redefinisanje granica ljudskih sposobnosti, zaroni s nevjerovatnom preciznošću i brzinama većim od 85 kilometara na čas, izazivajući gravitaciju i nadvladavajući očekivanja – sve to predstavlja Red Bull Cliff Diving Svjetsku seriju. Ove godine, dvije nove stanice, Sjeverna Irska i Kanada, pridružuju se turneji, uz već poznate klasike. Što se tiče sportista, Simone Leathead iz Kanade i prošlogodišnji pobjednik iz Mostara, Španjolac Carlos Gimeno, su najnoviji dodaci stalnoj postavi skakača, koji će se suočiti s najvećim imenima ovog sporta.

 

 

 


Nova sezona započinje u velikom stilu u Atini, u maju, gdje se takmičenje vraća prvi put nakon 2011. godine. U junu počinje gusti ljetni raspored s čak dvije stanice. Prvo, Svjetsko prvenstvo odlazi u Boston, gdje će skakači demonstrirati svoje vještine s platforme na krovu Instituta za savremenu umjetnost, obilježavajući 100. zaustavljanje turneje od njenog pokretanja 2009. godine. Nakon sjevernoameričkog dijela, sportisti će promijeniti kontinent, vraćajući se u Evropu, u Polignano a Mare u Italiji. Ovaj predivni grad u regiji Puglia, poznat kao dom evropskog Cliff Divinga, ugostiće Svjetsku seriju po jedanaesti put. Jul donosi prvu od dvije nove lokacije na kalendaru za 2024., jer skakači putuju na obale Sjeverne Irske u Causeway. Ovo šire područje gdje se nemirne, tamne vode Atlantika susreću s krševitim liticama, poznato je i iz TV spektakla "Igra prijestolja". Očekuje se puno dramatike dok sportisti budu testirali svoje granice s tri različite lokacije za skok, uključujući i runde s litica.

 


Avgust označava sredinu sezone, sa skakačima koji će zaroniti u hladne plave vode Oslofjorda u Norveškoj. Gledaoci će doživjeti potpuno novu perspektivu skokova, posmatrajući ih s jedinstveno dizajniranog krova zgrade Opere u Oslu, dok sportisti budu izvodili niz odvažnih skokova s platforme duge 30 metara – najduže u istoriji turneje – u potrazi za maksimalnim brojem bodova. Samo dvije sedmice kasnije, avgust završava s još jednom potpuno novom lokacijom. Skakači će se uputiti u Kanadu – matični teren legende u nastajanju Molly Carlson i pojačanja u stalnoj postavi, Simone Leathead.

 


Odbrojavanje do krunisanja prvaka počinje u septembru, kada se Svjetska serija vraća u Antaliju u Turskoj. Atatürk Park, smješten u srcu turske metropole, dosad je samo jednom ugostio elitne skakače, 2009. godine, kada su se takmičili samo muškarci. S obzirom na 15 godina razlike između dvije posjete Turskoj, poput Atine, ovo će biti potpuno nova avantura za klasu skakača 2024. Kao pretposljednja stanica sezone, Antalija se može pokazati ključnom, gdje jedan sjajan skok ili nepravovremena greška mogu odlučiti o naslovima. Posljednja stanica na kalendaru za 2024. odvija se u domu braniteljice naslova Svjetske serije i legende skokova, Rhiannan Iffland, kada će Sydney ponovno biti domaćin velikog finala sezone. Studeni u Australiji biće posljednje borilište za naslov u 2024., gdje će se trofej King Kahekili dodijeliti najboljim skakačicama i skakačima godine.

 


Kultni Stari most u Mostaru već devet godina predstavlja jednu od najljepših i najpopularnijih stanica Red Bull Cliff Diving Svjetske Serije, kao i najprestižniji sportski događaj u našoj zemlji. Lokalni tim koji organizuje Red Bull Cliff Diving u Mostaru donio je odluku o jednogodišnjoj pauzi, s ciljem dodatnog unaprjeđenja cjelokupnog događaja i iskustva za sve posjetioce, gledaoce i zajednicu. Jubilarni 10. Red Bull Cliff Diving u Mostaru donijeće spektakularan događaj s dodatnim sadržajima za grad Mostar i nezaboravna iskustva za gledaoce i obožavaoce. Red Bull i dalje ostaje usko povezan s gradom Mostarom te će nastaviti podržavati tradiciju skokova u Mostaru i lokalnu skakačku zajednicu. Mostar će takođe ostati domaćin skakačkog kampa za mlade talente s legendom skakanja, Orlandom Duqueom. Ova inicijativa usmjerena je na poticanje i podršku mladim skakačima, s nadom da ćemo jednog dana imati zadovoljstvo gledati predstavnika iz Mostara na Red Bull Cliff Diving Svjetskoj Seriji.

Datum objave: 09/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook