Naslovna > Vijesti > Objavljene zvanične teaser skice nove Fabije

Škoda Fabia

Objavljene zvanične teaser skice nove Fabije

Predstavljanje nove generacije gradskog mališana je najavljeno za sljedeći mjesec, a model će biti baziran na MQB-A0 platformi koju koriste Seat Ibiza i VW Polo...

Češki proizvođač je objavio zvanične crteže nove fabije na kojima se mogu uočiti osnovni dizajnerski motivi modela. Naglašene linije i sjene ističu detalje poput novih LED farova i zadnjih svjetala sa svjetlosnim potpisom u obliku slova V. Fabia će zbog nove platforme narasti 111 mm duža i 48mm šira od prethodne, što će rezultovati povećanjem prtljažnika za 50 litara. Prateći politiku grupacije da su Škodini modeli namijenjeni kupcima koji cijene praktičnost, Fabija će biti veća od Pola, pa će i ponuda prostora u enterijeru biti u samom vrhu klase. Kao benefit u Škodi navode i bolje sisteme aktivne i pasivne sigurnosti, uključujući i Travel Assist tehnologiju polu-autonomne vožnje sa adaptivnim tempomatom i održavanjem vozila u traci uz opcioni senzor mrtvog ugla.

 

 


Novi model će koristiti agregate posljednje generacije sa akcentom na 1.0-litarski trocilindarski benzinac u više verzija. Osnovni atmosferski MPI razvija 65 KS, dok će snažniji TSI raspolagati sa 95 i 110 KS. Vrhunac ponude bi trebao činiti 1.5-litarski četvorocilindraš sa 150KS, a mogu se očekivati i mild hibrid varijante poput onih u Golfu i Octaviji. Motori će biti upareni sa manuelnim ili sedmostepenim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom. Nakon najave Volkswagena da novi Polo neće imati plug in ili električnu varijantu, slična vijest se očekuje i od češkog proizvođača.

Datum objave: 23/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook