Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Od 2024. godine u upotrebi samo održivo proizvedene aluminijumske naplatke

BMW grupa

Od 2024. godine u upotrebi samo održivo proizvedene aluminijumske naplatke

MINI će postati pionir u ovoj oblasti 2023. godine, kada će u novoj generaciji MINI Countrymana početi da koristi livene naplatke od lake legure napravljene od 70% sekundarnog aluminijuma. Kombinacija 100% zelene energije za proizvodnju i 70% sadržaja sekundarnih sirovina može smanjiti emisiju CO2 do 80%, u poređenju sa konvencionalnim proizvodnim procesima...

BMW grupa će koristiti naplatke od livenog aluminijuma proizvedene sa 100% zelene snage za svoje brendove BMW i MINI od 2024. godine nadalje. Za BMW grupu, ovo je još jedan korak ka njenom cilju stvaranja najodrživijeg lanca nabavke u automobilskoj industriji. Prelaz se posebno odnosi na energetski intenzivnu elektrolizu koja se koristi u proizvodnji aluminijuma i na proces livenja naplataka. U tom cilju, postignuti su odgovarajući sporazumi sa svim dobavljačima točkova BMW grupe.

 

 


Do sada su naplatci činili oko 5% emisije CO2 u lancu snabdijevanja. Prelazak na održiviju proizvodnju koja se oslanja na zelenu energiju smanjiće ove emisije za više od polovine. BMW grupa godišnje nabavlja oko 10 miliona točkova od lake legure, a 95% njih je napravljeno od livenog aluminijuma. Kroz nezavisne revizije, BMW grupa može osigurati svjesnu i održivu upotrebu aluminijuma od strane ugovorenih proizvođača, štedeći do 500.000 tona CO2 godišnje.

 


Aluminijum ima dobra svojstva recikliranja, što olakšava topljenje starih naplataka kao dio kružne ekonomije. Ovo eliminiše potrebu za energetski intenzivnom elektrolizom za proizvodnju primarne sirovine. U isto vrijeme, sekundarna sirovina takođe mora zadovoljiti premium zahtjeve BMW grupe za kvalitet, dizajn, sigurnost i mehanička svojstva.

Datum objave: 16/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook