Naslovna > Automobili > BMW > Serija 6 > Odlazak u nezasluženu penziju

BMW 6 GT

Odlazak u nezasluženu penziju

Njemački automobilski gigant BMW je zvanično saopštio da je trajno obustavio proizvodnju modela Serije 6 Gran Turismo. Ovaj potez znači da će Serija 6 biti potpuno povučena iz asortimana ovog bavarskog proizvođača, što je posljedica veoma slabih prodajnih rezultata za ovaj model...

Nedavno je BMW objavio da je zaustavio proizvodnju modela Serije 6 Gran Turismo. Ovu informaciju je potvrdila i portparol za Seriju 5 i Seriju 6 ovog bavarskog brenda, označavajući kraj šestogodišnjeg proizvodnog ciklusa ovog luksuznog automobila. Preostaje mali broj vozila koji će biti prodati u narednim danima, nakon čega će model biti povučen sa tržišta. Iako je ovaj luksuzni model predstavljen 2017. godine, loše prodajne performanse, naročito u drugoj polovini svog životnog ciklusa, doveli su njegovu budućnost u pitanje. U Njemačkoj, na primjer, BMW Serije 6 Gran Turismo je tokom cijele 2022. godine prodao svega 509 primjeraka. Dodatno, ove godine je takođe bio najslabije prodavani model ovog brenda u Njemačkoj, sa samo 237 isporučenih vozila tokom prvih šest mjeseci. Većina ovih automobila je prodavana hotelima ili prevozničkim kompanijama unutar aerodroma.

 

 

 


S obzirom na prestanak proizvodnje ovog modela, naziv Serije 6 će potpuno nestati iz ponude BMW-a. Trenutno nema zvaničnih planova za nasljednika ove serije. Međutim, postoje glasine da bi BMW mogao slijediti primjer Mercedesa koji je nedavno predstavio inovativnu kombinaciju - CLE. Drugim riječima, kabriolet i kupe verzije Serije 4 i Serije 8 bi mogle biti spojene kako bi se stvorio novi kabriolet sa tvrdim krovom, koji bi produžio nasljeđe Serije 6.

Datum objave: 03/08/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook