Naslovna > Automobili > Audi > R8 > Odlazak u zasluženu penziju, ali i u muzej

Audi R8

Odlazak u zasluženu penziju, ali i u muzej

Posljednji primjerak koji je proizveden biće smješten u muzej kako bi buduće generacije imale priliku da se prisjete starih, ali dragocjenih trenutaka...

Audi je nedavno zvanično okončao proizvodnju svog visokoperformantnog modela R8, što iako nije iznenadilo javnost, ipak predstavlja tužan dan a sve ljubitelje brzih automobila. Iako Audi nije dao zvanično saopštenje povodom proizvodnje posljednjeg primjerka, mediji su prenijeli da  je posljednji automobil proizveden u postrojenju Böllinger Höfe u Njemačkoj. Radi se o coupeu R8 V10 Performance Quattro Edition u Vegas žutoj boji s bronzanim naplacima i karbonskim paketom.

 

 

 


Posljednji primjerak koji je proizveden biće smješten u muzej kako bi buduće generacije imale priliku da se prisjete starih, ali dragocjenih trenutaka. Dugi vijek trajanja modela R8 jasno svjedoči o njegovoj izuzetnoj popularnosti. Kada je zvanično objavljeno da će proizvodnja ovog modela biti okončana, kompanija je primila veliki broj narudžbi, zbog čega je bila primorana produžiti proizvodnju za nekoliko dodatnih mjeseci.

 

 

 

Prvi R8 je bio najavljen Le Mans quattro konceptom na Sajmu automobila u Frankfurtu 2003. godine. Ovaj koncept privukao je veliku pažnju i osvojio pohvale, a serijski model je stigao tri godine kasnije, podižući brend na viši nivo. Druga generacija ovog modela predstavljena je 2015. godine na Sajmu automobila u Ženevi. Uslijedio je R8 e-tron, koji je imao kratkotrajan životni vijek. Postoje glasine da bi, ako ikada bude obnovljen, R8 mogao slijediti put modela R8 e-tron te postati potpuno električni automobil.

Datum objave: 26/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook