Naslovna > Vijesti > Oldtimer u extra stanju

Mercedes 170s

Oldtimer u extra stanju

Jedinstven Mercedesov oldtimer 170s iz 1950. godine, nalazi se u Banjaluci i oduševljava sve one koji ga vide …

Ponosni vlasnik ovog danas rijetkog primjerka Velimir Tamamović kaže, "Nabavio sam ga iz Stokholma prije osam godina, a rad na njemu trajao je pet godina, što zbog finansija, što zbog teškog nalaženja originalnih dijelova". Zanimljivo je da je ovaj model jedini na području BiH a da je u voznom stanju i registrovan. Trenutno se nalazi u jednom servisu u Ramićima, a zbog dugog vremenskog perioda koji je uložen u njegovu restauraciju, za vrijeme zime i kišnih dana skoro da ne napušta salon. "Što više stoji cijena mu je sve viša i viša. Na prodaju je, ali samo za onog ko bi ispoštovao pravu cijenu, a to baš košta. Za oko 150.000 maraka bih ga mogao prodati, ali ni to nije prava cijena jer ima pet godina rada na njemu", ističe Tamamović.

 

Kada su dijelovi u pitanju Tamamović je baglasio da ih je tokom tog perioda najviše nabavljao iz Njemačke. O vrijednosti ovog automobila svjedoče i gume koje se za njega još ručno rade, i to u Americi, odakle su i nabavljene. "Motor je od 1,7 kubika, a bio je benzinac pa je sada dizel. Inače, popravka i restauriranje su mi hobi pa mogu reći da živim svoj san i hobi", kaže Tamamović. Za oldtajmer kaže da ga ni u ono vrijeme kada je proizveden nije mogao voziti svako.

 

Ovaj model Mercedesa ni u njegovo vrijeme nije mogao vozit svako samo odabrana klijentela. Danas ovaj oldtimer napusti svoje mjesto boravka za sajmove, poneku vožnju gradom ali i za neke posebne prilike."Često idemo na teren, ali tada ga vozimo na šleperu do određenog grada. Bio je u Bijeljini, Mostaru i drugim lokacijama. Na sajmovima smo redovni, nagrade je dobijao i u Beogradu i Budimpešti, a gdje god se pojavi plijeni svojim izgledom", dodao je Tamamović. Najveća želja vlasnika je da ovaj jedinstveni automobil provoza i do Monte Karla, te, kako kaže, da parkira pred čuveni Royal kasino, što bi se moglo i ostvariti ovog ljeta.

Datum objave: 16/01/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook