Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Online saobraćajnica

Bosch ConnectedWorld 2015

Online saobraćajnica

Bosch čini parkiranje jednostavnijim i praktičnijim jer senzori sa internetskim pristupom na asfaltu izvještavaju o slobodnim mjestima za parkiranje. Karta za parkiranje u stvarnom vremenu skraćuje frustrirajuću potragu pa je traženje mjesta za parkiranje u gradskim središtima i javnim garažama postao posao bez stresa …

Danas je traženje mjesta za parkiranje često proces koji oduzima vrijeme i frustrira. U budućnosti će Boschevi senzori, ugrađeni na površinama puteva u prolazu,  automatski prepoznavati i izvještavati o slobodnim mjestima. S pomoću online karte za parkiranje u stvarnom vremenu vozači će moći naći slobodno mjesto za parkiranje bez komplikacija i gnjavaže.  Potraga za slobodnim parkirnim mjestom u gradskim središtima i javnim garažama svakodnevna je obaveza vozača koja kida živce i troši vrijeme, ali ubrzo to možda više neće biti tako.
Bosch je razvio rješenja za izradu karata sa slobodnim parkirnim mjestima u stvarnom vremenu s pomoću bežičnih senzora ugrađenih u saobraćajnicu. Ti senzori prepoznaju da li je parkirno mjesto zauzeto ili ne, te dijele te informacije putem interneta. U budućnosti će čak i automobili koji prolaze pokraj slobodnih parkirnih mjesta moći o njima izvještavati.

 

Ultrazvučni senzori ugrađeni su u mnoge savremene automobile kao potpora funkcijama za pomoć pri parkiranju prepoznaju slobodna mjesta duž puta. Budući da su mnoga vozila sada umrežena, ta se informacija može i prenijeti putem interneta i prikazati na karti u stvarnom vremenu. Prenošenje ovih informacija u stvarnom vremenu na pametne mobitele korisnika ili direktno na navigacijske uređaje u njihovim automobilima može skratiti potragu za parkirnim mjestima koja vozačima često zadaje muke.“Ovim rješenjima Bosch pokazuje kako senzori i internetska povezivost mogu izuzetno olakšati svakodnevne živote mnogih ljudi, čak i kada je parkiranje u pitanju. Naše rješenje vozačima nudi više praktičnosti i štedi im vrijeme”, kaže dr. Dirk Hoheisel, član Boschevog Upravnog odbora i odgovorna osoba za automobilsku elektroniku.

 

Rješenje će se predstaviti na Boschevoj konferenciji ConnectedWorld u Berlinu. Međunarodni sastanak na nivou branše odvijao se u Berlinu 17. i 18. februara 2015., a na njemu su predstavljena rješenja za povezani svijet. Prema anketi među vozačima koju je proveo europski tržišni predvodnik na području upravljanja parkiranjem, u Njemačkoj prosječna potraga za parkirnim mjestom traje deset minuta. Anketa otkriva da Nijemci voze 4,5 kilometara kada traže parkirno mjesto, što je rezultat  troškova vozila od 1,35 eura po potrazi. Ukratko, što brže ljudi nađu parking mjesto, to će iskustvo biti manje frustrirajuće, skupo i štetno za okoliš. Rješenje koje je razvio Bosch moglo bi znatno doprinijeti toj promjeni. Bežični senzori koji su postavljeni u saobraćajnice ugrađeni su u stabilna, polukružna plastična kućišta slična onima koja se koriste za označavanje traka na cestama.

 

Bežični senzor može prepoznati je li nad njim parkiran automobil. Sitni energetski štedljiv radijski odašiljač u senzoru prenosi te informacije na prijamnik (slično kućnom wi-fi usmjerivaču) koji može prikupljati podatke sa stotina senzora. „Informacije o statusu tada se prenose putem interneta u bazu podataka. Softverski program stvara parkirnu kartu određenog područja praktično u stvarnom vremenu”, napominje dr. Rolf Nicodemus, voditelj projekta Connected Parking u Boschu. „Zavisno o primjeni, možemo razgovarati o nivou u javnoj garaži, ulici ili cijelom gradskom središtu.” Energetski štedljiva bežična tehnologija Još je jedna prednost novog razvoja što senzori mogu ostati na istom mjestu nekoliko godina, čime se eliminiššu vrijeme i trošak potrebni za promjenu baterija ili senzora.

 

Napajanje traje toliko dugo jer senzori zahtijevaju veoma malo energije za prenos podataka te sadrže i napredni sistem upravljanja energijom, što izaziva komplikovano kabliranje sklono kvarovima. „Povezano parkiranje demonstrira kako će Bosch aktivno oblikovati povezani svijet. Senzori, softver i usluge – to je naš program ‘3S’(Sensors, software, and services) za poslovno područje umrežavanja. Koristimo senzore za bilježenje podataka o okolišu, a softver za pretvaranje informacija u iskoristive podatke. Usluga koja nastaje kao rezultat korisnicima nudi jasne prednosti”, kaže Dirk Hoheisel.

 

Prepoznavanje mjesta pri vožnji u prolazu Još jedno Boschevo rješenje omogućava automobilima da prepoznaju parkirna mjesta dok prolaze pokraj njih. „Mnogi automobili već imaju funkcije za pomoć pri parkiranju, što znači da su opremljeni i Boschevim ultrazvučnim senzorima”, naglašava Nicodemus. Stranica 3 od 3 „Dok vozila prolaze, ti senzori prepoznaju mjesta između automobila parkiranih duž saobraćajnice. Budući da je i sve više automobila online, ta se informacija može prenijeti bazi podataka pri velikoj brzini.” Što više automobila učestvuje u ovom sistemu, karta je detaljnija i ažuriranija

Datum objave: 10/03/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook