Naslovna > Vijesti > Opet hakirana Jeepova elektronika

Jeep

Opet hakirana Jeepova elektronika

Prošle je godine nekoliko hakera u kontrolisanim uslovima uspjelo iz vana utjecati na upravljanje jednog modela Jeepa što je generiralo opoziv 1,4 miliona vozila.

Kao što većima zna prošle je godine grupa stručnjaka za kompjutore uspjela u kontrolisanim uslovima na zatvorenoj stazi ''upasti'' u rad ključnih sistema za sigurnost vožnje. Tom su prilikom mijenjali snagu motora, utjecali na putanju vožnje i silu kočenja. Na kraju su automobil za čijim se upravljačem nalazio jedan novinar uspjeli skrenuti staze u livadu, naravno bez posljedica.
Odmah potom uslijedio je opoziv 1,4 miliona automobila grupacije Fiat Chrysler Automobili na kojima je osvježen softver.

 


I pored toga upravo je stigla vijest da su tzv hakeri opet uspjeli ''upasti'' centralu elektronsku jedinicu modela Jeep Cherokkeia gdje su preko laptopa utjecali na rad tempomata. Stvar je vrlo ozbiljna jer kontrola preuzeta daljinski dok su dvojica informatičara stajala pokraj ceste.
Zbog navedenog FAC (Fiat Chrysler Automobili) će u bliskoj budućnosti uložiti ogromna sredstva u angažovanje novih informatičara koji bi konačno trebali ''napisati'' kojeg će biti gotovo nemoguće hakirati.
Kada već spominjemo stručnjake recimo da su Charlie Miller i Chris Tomas Valasek informatičari koji su preuzeli kontrolu nad Jepp Cherokkijem.  

Datum objave: 08/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook