Naslovna > Automobili > Opel > Adam > Originalno da ne može originalnije

Predstavljamo - Opel Adam

Originalno da ne može originalnije

Mogućnosti kombinovanja pojedinačnih detalja opreme su tolike da će u budućnosti biti veoma teško sresti dva ista Adama na ulici...

Najbolji kad je najteže! Dok na kontu američkog giganta GM-a niže milionske dugove, njemački Opel iz godine u godinu izbacuje hit za hitom. Preporod proizvođača iz Rüsselsheima počeo je sa Insigniom, nastavio se Astrom, Zafirom, osvježenom Corsom, električnom Amperom, a nedavno je začinjen sa “mirišljavom” Mokkom. Adam je tu došao kao šlag na tortu, svježa jagoda, čiji sladunjav ukus treba da začini čitavu Opelovu gamu.

 

 

Retro ima alternativu

 

Adam je mali gradski automobil suprotstavljen aktuelnim trendovima, koji nalažu da sve što je malo, moderno i na četiri točka, mora biti retro. Retro je ukus koji pamte generacije i kojem se predaju po automatizmu, to je osnova na kojoj su zvijezde dotakle novi Mini i Fiat 500. Adam je provokacija, sušta suprotnost koja odbacuje sve već viđeno i nudi ljubiteljima gradskih “minija” nešto potpuno novo.

 

I dok većina proizvođača automobila danas svoj imdž gradi u kompaktnoj, srednjoj ili visokoj klasi, Opel je, čini se, odlučio da krene sa najniže stepenice. Sa 3,7 metara Adam je najmanji model u Opelovoj gami, ali ujedno i njen najoriginalniji predstavnik. U potpunosti je razvijen u Njemačkoj, gdje će se i proizvoditi. Na jako malo prostora smješteno je toliko maštovitog dizajna, novih ideja, zabavnih rješenja, razigranih boja i mladalačkog šarma, da se čovjek na trenutak zapita zašto se i veliki automobili ne prave u ovako veselim tonovima.

 

To bi bio odličan antidepresiv, posebno u ovim stresnim vremenima, kada je svakodnevni život bez automobila jednostavno nezamisliv. Adamove jarke boje provociraju, ali istovremeno i opuštaju, te daju do znanja da ste živi i kad sjedite za upravljačem. Mnoštvo kombinacija i mogućnosti uređenja trebalo bi da probudi kreativnost i omogući vlasnicima da u potpunosti podrede automobil svojim željama i potrebama, ali i da kao takvi budu primijećeni. A biti jedinstven to je danas neprocjenjivo.

 

Kombinacije bez granica

 

Da 12 različitih boja karoserije, tri boje krova, 31 vrsta naplataka, 4 boje enterijera, 15 dizajna sjedišta, 19 kompleta ukrasa za unutrašnjost, 6 boja stropa sa tri otisnuta motiva i panoramskim osvjetljenjem, uz mnoštvo ostalih detalja serijske i dodatne opreme ne bi unijeli pometnju i zbunili potencijalne kupce, Opel je “posložio” tri osnovne kombinacije: Jam, Glam i Slam. Jam je “otkačen” i namijenjen modno osviještenim kupcima, Glam je “trendovski” i cilja na kupce sa prefinjenim ukusom, dok je Slam jednostavno sportski.

 

Raskošna oprema nadograđena je i jednim posebnim detaljem: IntelliLink informaciono-multimedijalnim sistemom sa 7-inčnim i na dodir osjetljivim displejom. Ovaj napredni sistem putem USB i Aux konektora, odnosno Bluetootha, jednostavno “komunicira” sa iPhone telefonima i svim ostalim uređajima, koji rade na Android operativnom sistemu. Međusobna komunikacija telefona i IntelliLinka korisniku vozila pruža niz mogućnosti kroz pet osnovnih funkcija sistema: audio, telefon, galerija, aplikacije i podešavanje automobila.

 

Kao punopravan savremeni automobil i Adam donosi mnoštvo elektronskih asistenata vozaču. Standardni ABS i ESP održavaju automobil na sigurnoj putanji, dok Park Assist II sistem omogućava automatsko parkiranje. Sa njim je vozač pošteđen stresa pri traženju slobodnog mjesta, ali i samog manevrisanja. Ostaje mu tek da mijenja brzine na mjenjaču. Idealno rješenje za početnike i mlađu populaciju.

 

Side Blind Spot Alert nadgleda “mrtvi ugao” i po potrebi upozorava vozača paljenjem i treptanjem LED diode u retrovizoru, dok City režim rada upravljača olakšava manevrisanje u skučenom prostoru. Cruise Control tempomat sa graničnikom brzine je serijski u svim verzijama, a kao ostali modeli iz Opelove game i Adam se nudi sa FlexFix sistemom nosača bicikala.

 

Provjerena tehnika

 

U potrazi za idealnim balansom između dinamike i udobnosti inženjeri su Adamove točkove postavili u krajeve karoserije i razvukli osovinski razmak do 2.311 mm (Opel Corsa 2.511 mm). Iznenađenja nema kada je u pitanju izvedba vješanja. Naprijed je McPherson, a pozadi polukruta osovina sa par Opelovih dodataka, koji unapređuju stabilnost. Aluminijumski točkovi dostupni su u rasponu od 15 do 18 inča.

 

Najveći dolaze u kombinaciji sa sportskim ogibljenjem Slam modela, koji bi trebao da pruži najviše kada je riječ o dinamici vožnje. Ponuda motora je za današnje standarde staromodna, jer za sada u gami nema nijednog turbo agregata. Tu su dva atmosferca, Opelovim obožavaocima poznatija iz Corse. Manji 1.2-litarski razvija 70 KS, a veći  1.4 dolazi u verzijama sa 87 i 100 KS.

 

Uz ove agregate dolazi i tehnološki ecoFLEX paket opreme, koji uključuje Start/stop sistem, sa akumulatorom  većeg kapaciteta, HD starterom, jačim generatorom i prekidačem za aktiviranje i deaktiviranje sistema. Uz navedeno dolaze i gume sa niskim otporom prema kotrljanju. Efikasnost sistema moguće je pratiti putem EcoDriver Assistent sistema.

 

Komercijalizacija Opel Adama planirana je za januar tekuće godine po početnoj cijeni od 11.500 eura, koliko košta najpovoljniji model na njemačkom tržištu. Poprilična cijena za jedan mali gradski automobil s jedne strane govori nam o količini truda koju je Opel uložio u njegov razvoj, ali i o velikim očekivanjima koja tek treba da budu potvrđena u praksi.

 

 

BROJEVI

12 boja karoserije

3 boje krova

31 naplataka

4 boje enterijera

15 dizajna sjedišta

19 kompleta ukrasa unutrašnjosti

6 boja stropa

3 stropna motiva

1 stropno didono osvjetljenje

 

 

Aplikacije - BringGO

 

Novi pristup navigaciji

 

Centralna figura Opelovog multimedijalnog sistema je BringGo navigacioni sistem, koji će vlasnicima Adama biti dostupan putem interneta...

 

Jedna od najzanimljivijih tehnoloških novina, koja je predstavljena sa Adamom je BringGo navigacioni sistem. Ovaj aplikacija dostupna je u AppStore internet prodavnici i može se preuzeti u vidu navigacione karte za istočnu i zapadnu Evropu. Kada se podaci jednom preuzmu, aplikacija ostaje instalirana u “pametnom” telefonu i može se koristiti bez povezivanja na internet. S druge strane, ovakav vid navigacije omogućava korisniku da navigacioni uređaj, odnosno smartphone sa BringGo aplikacijom, koristi i izvan automobila.

 

BringGo sistem omogućava korisniku da se poveže sa internet pretraživačem, te brzo i jednostavno pronađe adekvatan restoran, hotel ili parking. U Adamu će biti ponuđena i još jedna interesantna aplikacija u okviru IntelliLink sistema. Riječ je o Stitcheru, globalnom internet radiju sa mnoštvom kanala, koji omogućavaju korisnicima da slušaju programe uživo ili nakon njihovog emitovanja. Kada jednom preuzme Stitcher aplikaciju ADAM-ov vlasnik ima pristup ka 10.000 različitih kanala čiji sadržaj zatim može reprodukovati putem IntelliLink sistema

 

 

Egida 1.

Dvanaest različitih boja karoserije Opel je definisao kroz 12 kulturnih odrednica, koje asociraju na neke od najpoznatijih filmskih trenutaka. “I'll be Black”, “Papa don't Peach”, “Purple Fiction”, “James Blonde”, “Saturday White Fever” i “Buzz Lightgreen”.

 

Tri boje krova se mogu kombinovati sa svakom bojom karoserije: sjajna “I'll be Black”, svijetlo krem “White my fire” i tamna”Men in Brown”.

 

Datum objave: 04/06/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook