Naslovna > Tehnika > Osobe koje pate od alergija mogu lakše disati uz Intelli-Air sistem

Opel Astra

Osobe koje pate od alergija mogu lakše disati uz Intelli-Air sistem

Tokom gradske vožnje automobil može preći čak 20 metara dok vozač jednom kihne, dok pri brzini od 100 km/h vozač možda neće pratiti situaciju u saobraćaju duže od 50 metara. Najbolje je unaprijed provjeriti trenutnu prognozu lokalne meteorološke službe...

Opel vozila pomažu očuvati vazduh čistim, tako što ih pokreću visokoefikasne pogonske tehnologije koje smanjuju  emisije, dok električni i plug-in hibridni modeli omogućavaju vožnju bez lokalne emisije. Efikasni mehanizmi pročišćavanja vazduha u unutrašnjosti vozila omogućuju putnicima da lakše dišu. Najbolji je primjer za to najsavremeniji sistem za kvalitet vazduha Intelli-Air „CleanCabin”, koji je dostupan u svim vozilima iz familije Astra, uključujući izuzetno dinamičnu i najbolju u ponudi Opel AstruGSe u kojem je dio standardne opreme. Takvi su sistemi posebno korisni u proljeće i ljeto, kada milione osoba koje pate od alergija pogađa peludna groznica. Dobra klimatizacija u unutrašnjosti ima nekoliko prednosti: pridonosi dobrobiti vozača i putnika, sprečava neugodan svrab očiju i nosa te istovremeno pruža veću sigurnost svim vozačima na cesti.

 

 

 


U Opel Astru koja je osvojila „Zlatni volan 2022.”  inženjeri su ugradili inteligentan, posebno efikasan sistem za kvalitet vazduha koji se naziva Intelli-Air. On objedinjuje efikasnosti filtere vazduha i čestica sa sistemom za praćenje kvaliteta vazduha. Stalno provjerava stanje vazduha u kabini i automatski pokreće izmjenu ustajalog. Kada je kvalitet vanjskog vazduha nezadovoljavajući, senzor za kvalitet vazduha u automobilu (AQS) zatvara otvor za dotok i time sprečava ulazak nečistoća u unutrašnjost automobila. Međutim, ako je vazduh u kabini ustajao ili onečišćen, npr. zbog dima ili prašine koja je unesena na odjeći, otvor se otvara kako bi putnici uživali u svježem vazduhu.

 


Zahvaljujući sistemu Intelli-Air, vazduh u novoj Astri ostaje čist i svjež. Putnici to mogu i vidjeti: sistem ih obavještava o kvalitetu putem velikog ekrana u boji osjetljivog na dodir. Na displeju se prikazuje emotikon u obliku automobila koji se temelji na međunarodnom indeksu kvaliteta zraka (AQI). Boja emotikona zavisi od kvalitete vazduha u automobilu. Kvalitet vazduha u putničkom prostoru mjeri senzor PM 2.5 koji može otkriti prisutnost čestica veličine do 2,5 mikrometara. Takođe, svako može učestvovati u zaštiti od napada peludne groznice tokom vožnje. Kada je velika količina polena u vazduhu, vozite samo sa zatvorenim prozorima, a za sve ostalo će se pobrinuti sistem Intelli-Air i filteri. To takođe poboljšava sigurnost u saobraćaju – jer ako vozači moraju češće kihati, povećava se opasnost od nesreća.

Datum objave: 15/05/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook