Naslovna > Automobili > Renault > Kadjar > Osvježeni Kadjar pokazao lice

Renault

Osvježeni Kadjar pokazao lice

Jedno od najvećih unapređenja je da je ovaj model od sada dostupan i sa novim četvorocilindričnim TCe agregatom radne zapremine 1,3 litara sa turbo punjačem, koji je razvijen u saradnji sa njemačkim koncernom Daimler...

Kompanija Renault predstavila je osvježenu verziju svog modela Kadjar za narednu godinu. Jedno od najvećih unapređenja je da je ovaj model od sada dostupan sa novim četvorocilindričnim TCe agregatom radne zapremine 1,3 litara sa turbo punjačem, koji je razvijen u saradnji sa njemačkim koncernom Daimler. Ovaj agregat dostupan je u modelima Scenic, Captur i Megane, a iz kompanije navode da emituje znatno manju količinu štetnih gasova od ostalih agregata u ponudi. Ovaj novitet sada se može dobiti u dvije verzije od kojih jedna razvija 138 ks a druga 158 ks po izboru sa manuelnim ili sa EDC automatskim mjenjačem. Osim novih agregata novitet je da su i stari agregati doživjeli određene promjene. Jedan od najprodavanijih modela Kadjar jesta onaj koji ispod poklopca motora krije dCi dizel agregat radne zapremine 1,5 litara koji sada emituje manju količinu štetnih gasova i razvija veću snagu. On sada može da razvijati 113 ks i 260 Nm obrtnog momenta, a trenutno je dostupan samo u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Nešto kasnije će sa ovim agregatom biti dostupan i sedmostepeni automatski mjenjač. Kada je riječ o dizel agregatu zapremine od 1.749 kubika koji je takođe modifikovan, te kao takav sada ima mogućnost da razvija 20 ks više.

 

 

Povezan je sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, a dostupan je i sa pogonom samo na prednjim ili na sva četiri točka. Kada govorimo o pogonu, verzije modela Kadjar sa pogonom na svim točkovima imaju tri moda vožnje a to su: 2WD, Auto i Lock. Modeli sa pogonom samo na prednjim točkovima su dostupni is a Extended Grip sistemom koji omogućava bolje kretanje po blatu, pijesku i drugim kliskim površinama. Osvježeni Renault Kadjar posjeduje restilizovan prednji i zadnji dio, a na prednjim dijelu se ističe šira rešetka hladnjaka sa hromiranim detaljima i redizajnirani branik. Tu su i svjetlosne jedinice u obliku slova C koje su postale neka vrsta zaštitnog znaka za modele francuskog proizvođača, kao i integrisane LED pokazivaće pravca, LED svetla za maglu i slično. Promjene su se dogodili i na unutrašnjem dijelu gdje se sada ističe novi ekran osjetljiv na dodir veličine 7 inča sa R-Link 2 infotejnment sistemom. Kontrole za klimu imaju moderniji dizajn, a u kabini se ističu hromirani detalji oko otvora za vazduh. Od sada je dostupana i nova varijanta modela Kadjar, koja je trenutno pozicionirana na vrhu ponude i nosi ime Black Edition. Ta verzija ima crne poklopce bočnih retrovizora, naplatke veličine 19 inča, alkantaru i specijalne patosnice. Kupcima u Francuskoj je dostupna i varijanta Wave. Ovaj novitet premijeru će imati na Sajmu automobila u Parizu. 

Datum objave: 13/09/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook