Naslovna > Automobili > Jeep > Avenger > Otkriven prvi potpuno električni SUV brenda

Jeep

Otkriven prvi potpuno električni SUV brenda

Tokom prezentacije Stellantis-ovog strateškog plana „Dare Forward 2030“, Karlos Tavarez, izvršni direktor Stellantis-a, otkrio je fotografije prvog Jeep SUV-a ikada sa 100% pogonom na baterije, dok brend nastavlja sa globalnim inicijativama ka potpunoj elektrifikaciji svog portfelja terenskih vozila...

Kao dio Stellantisove velike prezentacije Dare Forward 2030 strategije, Jeep je najavio novi, potpuno električni SUV. Proizvođač automobila u ovom trenutku prikriva većinu detalja, ali kaže da će novi crossover biti lansiran početkom 2023. godine. Prikazane su samo dvije fotografije iz kojih se može zaključiti da se radi o manjem crossoveru sličnih proporcija trenutnom Compassu. Međutim, ovo vozilo ima podijeljena prednja svjetla sa dijelom rešetke koja odvaja dnevna svjetla od glavnih.  S obzirom da se radi o električnom vozilu, novi crossover nosi zatvorenu rešetku, koja u ovom slučaju sa sedam podijeljenih dijelova čuva autentičnost Jeep brenda.

 

 

 

Sa zadnje strane nalaze se svjetlosni elementi u obliku slova X, a sve je to lijepo upakovano u crna kućišta. Crne obloge dominiraju duž cijele karoserije kako bi naglasile off-road karakter električnog SUV-a, te su naročito upadljive na zadnjem braniku. Proizvodnja bi trebalo da krene u novembru 2022. godine u fabrici Tychy, u Poljskoj, navodi Automotive News Europe pozivajući se na Stellantisove dokumente. Ista fabrika će takođe proizvoditi mali Fiatov crossover od aprila 2023. godine, a tu je i verzija iz Alfa Romea, koja još uvijek čeka na odobrenje za proizvodnju. Sva tri modela koristiće Compact Modular platformu, koja je već u upotrebi kod nekih modela iz Citroena, Opela i Peugeota. Fabrika će navodno proizvoditi 110.000 primjeraka godišnje, te će se pozicionirati na početnoj ponudi Jeep-a, dakle ispod Renegade modela.

Datum objave: 02/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook