Naslovna > Automobili > Lexus > RZ > Otkriven SUV sa više snage od Toyote bZ4X

Lexus RZ 450e

Otkriven SUV sa više snage od Toyote bZ4X

RZ 450e bi trebao biti u prodaji u Evropi, uključujući Veliku Britaniju, krajem godine. Detalji o cijenama tek treba da budu objavljeni. Novi Lexus RZ 450e je od sada dostupan za online rezervacije...

Lexus je bio iznenađujuće velikodušan u pripremi do RZ-ovog otkrivanja, jer je teaser kampanja prilično pokazala cijelu stvar. Ipak, čekali smo da dođe ovaj dan i otkrijemo sve detalje o otmjenijoj alternativi Toyoti bZ4X. Kao što možete vidjeti, to je više od samo zamjene znakova  jer vrhunska verzija ima svoj vizuelni identitet. Novi Lexus ima znatno manje plastične obloge karoserije u poređenju sa bZ4X i drugim sestrinskim modelom, Subaruovom Solterrom. Nema ni fiksnog stakla na zadnjim vratima. Umjesto toga, Lexus je odlučio staviti sjajnu crnu ploču kako bi omogućio efekat „plutajućeg krova“. Svi stubovi su crni, kao i bočni retrovizori postavljeni niže na vratima nego što su na pomenutim SUV-ovima.

 

 

 


Pažljiviji pregled pokazuje da svjetla imaju drugačiji oblik, a gornje linije su jedinstvene za RZ. Isto bismo mogli reći i za dizajn točkova koji se nalaze unutar sjajnih crnih lukova. Krećući se pozadi, Lexusova verzija ima najglatkiji izgled u poređenju sa ekvivalentnim Toyotinim i Subaru električnim vozilima. Ova dva imaju značke na vratima prtljažnika, dok luksuzna alternativa ponosno nosi natpis „LEXUS“ iznad središta svjetlosne trake.

 


Unutra, digitalna instrument tabla je pozicionirana na normalnoj udaljenosti od vozača, a ne postavljena pozadi kao što je slučaj na bZ4X i Solterri. 14-inčni ekran osjetljiv na dodir veći je od 12,3-inčnog infotainment sistema druga dva modela. Čini se da ima manje brzih prečica na centralnoj konzoli gdje se otvori za ventilaciju nalaze iznad ekrana, a ne ispod. Nekima će lokacija start/stop dugmeta biti pomalo neuobičajena, a nalazi se lijevo od centralnih ventilacionih otvora. Kad smo kod toga, bočni otvori za ventilaciju su raspoređeni horizontalno umjesto vertikalno, a „plutajuća“ konzola između sjedišta ima manje kontrola od onoga što ćete naći u modelima Toyote i Subarua. Sve u svemu, RZ-ova kabina izgleda malo ljepše.

 


Slično kao i Solterra, RZ dolazi samo sa pogonom na sve točkove. Međutim, 450e ima više snage zahvaljujući prednjem elektromotoru od 150 kW i stražnjem e-motoru od 80 kW. Kombinovano, ova dva imaju 230 kW, što daje 308 KS.  Još nema riječi o obrtnom momentu, ali mora da je porastao preko 336 Nm koji je dostižan u manjim SUV-ovima. Baterija od 71,4 kWh je prenesena i Lexus procjenjuje da ima dovoljno snage za 362 kilometra.

Datum objave: 20/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook