Naslovna > Vijesti > Otvaranje sezone pripalo Muroyi

Red Bull Air Race

Otvaranje sezone pripalo Muroyi

Četrnaesta sezona jednog od najuzbudljivijih letačkih takmičenja - Red Bull Air Race šampionata, počela je tradicionalno prvog vikenda u februaru trkom u Abu Dhabiju...

Ovogodišnjem letačkom spektaklu pridužilo se oko 50.000 posjetilaca, a prestolnica Ujedinjenih Arpskih Emirata ponovo se pokazala u najboljem organizacijskom svjetlu. Na samom vrhu liste ovosezonske prve trke Red Bull Air Race šampionata u Abu Dhabiju nakon nešto više od godinu dana pauze našao se šampion iz 2017. godine, Japanac Yoshihide “Yoshi” Muroya sa osvojnih 28 bodova, a koji je prošle godine bio drugi u Abu Dhabiju iza francuskog pilota Michaele Gouliana. Spektakularni Muroya koji je 2017. godine stigao do čak četiri pobjede u šampionatu, prošle je imao niz pehova i puno problema sa avionom, pa je sezonu završio sa osvojena dva druga mjesta i na petoj poziciji u ukupnom poretku.  Muroya je u svoj pobjednički pohod Air Race šampionata nakon sjajno odrađenih kvalifikacija, trebao krenuti drugi iza Francuza Nicolasom Ivanoffim, koji na njegovu žalost nije ni poletio, jer mehaničari nisu uspjeli startovati motor njegovog aviona. Umjesto njega prvi poleće Muroya i prelazi stazu u vremenu 00:53.780 sekundi. Bio je to tehnički savršen let u kojem je japanski pilot pokazao najviši nivo koncentracije i letačkog znanja.


Iako se zadnji našao na nebu iznad Abu Dhabija prošlogodišnji šampion Martin Šonka, on se našao na drugom mjestu sa osvojenih 6 bodava manje od Muroya. Šonka je u Abu Dhabi došao silno motivisan velikim prošlogodišnjim uspijehom kada je u drugom dijelu sezone sa tri vezane pobjede u Mađarskoj, Rusiji i Austriji, te odličnom završnicom i pobjedom u Sjedinjenim Američkim Državama pokazao da je bez konkurencije. Ovaj put je dao sve od sebe, vozio besprekorno, a zaostatak od 0,003 sekunde za Muroyom najbolje potvrđuje koliko je bio brz i precizan, ali i koliko prvog vikenda u februaru nije imao sreće. Kao treći u finalu je nastupio francuski pilot Michaele Goulian, koji je pokušao da potvrdi  prošlogodišnje prvo mjesto. U silnoj želji da bude najbrži pogriješio je i njegov rezultat od 54.009 sekundi  što ga je svrstalo na treće mjeste prve ovosezonske trke.Ako je suditi prema početku sezona 2019. u Red Bull Air Race šampionatu biće veoma, veoma uzbudljiva.   Podsjećamo da se u kalendaru prvenstva ove godine, pored Abu Dhabija, našlo još nekoliko dobro poznatih lokacija, kao što su Kazanj, Budimpešta, Chiba i Indianapolis. Biće tu još po jedna stanica u Evropi i Aziji, koje će biti utvrđene naknadno, dok će se svečano zatvaranje sezone odigrati početkom novembra u u Saudijskoj Arabiji.

Datum objave: 11/02/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook