Naslovna > Vijesti > Ozbiljni planovi korejskog giganta

Hyundai Motor Group

Ozbiljni planovi korejskog giganta

Južnokorejska kompanija Hyundai Motor Group i dobavljač autotehnike Aptiv izjavili su u ponedjeljak kako zajedničkim snagama ulažu četiri milijarde dolara u autonomnu vožnju.

Kompanije Hyundai Motor grupe Hyundai Motor, Kia Motors i Hyundai Mobis zajedno će doprinijeti 1,6 milijardi dolara u gotovini i 0,4 milijarde dolara u uslugama inženjeringa vozila, odnosno intelektualnom vlasništvu, navela su dva partnera u zajedničkom saopštenju. Aptiv će doprinijeti tehnologiji autonomne vožnje, intelektualnom vlasništvu i oko 700 zaposlenika fokusiranih na razvoju rješenja za autonomnu vožnju.

 

Zajedničko ulaganje započeće sa testiranjem sistema bez vozača u 2020. godini i kako navode, do 2022. imaće dostupnu platformu za autonomnu vožnju koja će prije svega biti dostupna za AV pružatelje taksi usluga, operatere voznih parkova i proizvođače automobila. Aptiv, koji se u 2018. udružio s firmom Delphi Technologies, a sa sjedištem u Irskoj, svrstao se na 20. mjesto liste 100 najboljih svjetskih dobavljača za proizvođače automobila u iznosu od 12,87 milijardi dolara u 2018. godini. Nova zajednička ulaganja predvodiće Karl Iagnemma, predsjednik Aptiv autonomne mobilnosti sa sjedištem u Bostonu, s tehnološkim centrima širom SAD-a i Azije, uključujući i Koreju.

Datum objave: 23/09/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook