Naslovna > Vijesti > Ozvaničeno spajanje dva giganta

PSA i FCA

Ozvaničeno spajanje dva giganta

PSA grupa i Fiat Chrysler Automobiles zvanično potpisali ugovor o spajanju, stvarajući četvrtog najvećeg proizvođača automobila sa oko 8.7 miliona prodanih primjeraka...

Nakon prvobitno najavljenog ujedinjenja još u Oktobru, ove dvije kompanije su sada i zvanično potpisale ugovor o spajanju. Proces objedinjavanja ovih proizvođača automobila će se odvijati u narednih 12 o 15 mjeseci. Nova PSA-FCA grupacija će uveliko profitirati od razmjene platformi, motora i tehnologija, a obe strane su izjavile da ovo neće rezultovati zatvaranjem proizvodnih pogona. PSA-FCA tvrdi da će preko 2/3 njihovih kapaciteta proizvodnje biti fokusirane na dvije platforme, malu i kompakt/srednju platformu, koje pokrivaju oko tri miliona automobila proizvedenih godišnje.

 


Cilj spajanja grupacija je pokrivanje većeg tržišta, imajući u vidu da je PSA imala dominantnu ulogu na tržištu u Evropi, a FCA u Sjevernoj i Južnoj Americi. Takodje, za cilj imaju osvajanje tržišta u drugim regijama, prvenstveno Kini, na kojem su obe kompanije imale manju zastupljenost.

 


Ugovor jasno definiže i menadžersku strukturu novonastale grupacije. Carlos Tavares, koji je prethodno predvodio PSA grupaciju, će se naći na čelu nove grupacije kao Glavni izvršni direktor.

Datum objave: 18/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook