Naslovna > Automobili > Škoda > Superb > Passat pravi društvo na proizvodnim trakama

Škoda Superb

Passat pravi društvo na proizvodnim trakama

Proizvodnja nove Škode Superb počela je u Bratislavi, pri čemu se trenutno fokusira na karavansku karoseriju, dok će tradicionalna limuzina biti dostupna tek u prvoj polovini naredne godine. Ova fabrika takođe proizvodi i novi Volkswagen Passat...

Mjesec dana nakon nakon predstavljanja, Škoda je započela proizvodnju nove četvrte generacije modela Superb u Volkswagenovoj fabrici u Bratislavi. Premještanjem proizvodnje ovog visokokvalitetnog modela sa unutrašnjim sagorijevanjem iz Kvasinya, oslobodiće se proizvodni kapaciteti za proizvodnju Octavije na toj lokaciji. Nova Škoda Superb zajedno se proizvodi sa novim Volkswagen Passatom na istoj proizvodnoj liniji, pružajući značajne prednosti Volkswagen grupi. Dodatni proizvodni kapaciteti za proizvodnju popularne Octavije biće otvoreni u Kvasinyju od ljeta 2024. godine, s glavnim ciljem oslobađanja centralne fabrike u Mlada Boleslavu za proizvodnju električnih automobila. U cilju ekološki održive proizvodnje novog Superba i Passata, fabrika u Bratislavi je prošla značajne inovacije, posebno u lakirnici koja je modernizovana s novim sistemima cirkulacije vazduha i mogućnošću recikliranja veće količine organskih materijala.

 

 

 


U Bratislavi, proces proizvodnje uključuje presovanje dijelova karoserije, dok se njihova montaža odvija u modernoj radionici koja je dio nove hale. Škoda je implementirala ovaj sistem u novu radnu jedinicu, opremivši je sa više od 500 najmodernijih proizvodnih mašina i upravljačkih uređaja, uključujući i naprednu tehnologiju lijepljenja dijelova, sve u manje od dvije godine. Ova linija, koja je trenutno iskorišćena za proizvodnju konvencionalnih modela Škode i Volkswagena, još nije bila u upotrebi za proizvodnju plug-in hibridnih vozila. Cjelokupna modernizacija proizvodne hale obuhvatala je uvođenje opreme za automatizaciju rukovanja, industrijskih kamera i drugih tehnologija za montažu na proizvodnoj traci. Osim toga, proizvodni dio šasije je prilagođen kako bi omogućio proizvodnju plug-in hibridnih verzija na istoj liniji.

 


Proizvodnja nove Škode Superb započela je u Bratislavi, počevši s praktičnom karavanskom varijantom, dok se tradicionalna limuzina očekuje u prvoj polovini 2024. godine. Širok spektar motora obuhvata tri benzinska motora snage od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS) i dva dizelska motora snage 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS). U ponudi se takođe nalazi novi plug-in hibridni pogon s čistim električnim dometom od preko 100 km, namijenjen isključivo karavanskoj verziji, zajedno s blago hibridnom opcijom koja se prvi put uvodi u model Superb.

Datum objave: 04/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook