Naslovna > Auto moto sport > Peugeot pobijedio na reliju

Dakar 2016

Peugeot pobijedio na reliju

Otprilike 26 godina nakon posljednjeg uspjeha na ovoj veličanstvenoj trci, PEUGEOT je došao do pete pobjede na reliju Dakar u svojoj istoriji ...

Peugeot 2008 DKR s pogonom na dva točka trijumfirao je sa svojom najslavnijom ekipom čiji su članovi Stéphane Peterhansel i Jean-Paul Cottret. PEUGEOT osvojio Dakar na svom drugom takmičenju na trci koja se vozi na južnoameričkom kontinentu. Tim je odnio pobjedu u devet etapa od mogućih 12, od kojih je sedam njih u kojima je osvojio prva dva mjesta i dvije u kojima je osvojio prva tri mjesta. Tačno 25 godina od svoje prve pobjede (na motociklu), Stéphane Peterhansel odnio je svoju 12. pobjedu na reliju Dakar (šest na motociklu, šest u automobilu zajedno sa suvozačem Jean-Paulom Cottretom).

 

Cyril Despres/David Castera i Sébastien Loeb/Daniel Elena takođe su velika iznenađenja ovog relija Dakar. Završili su na sedmom, odnosno na devetom mjestu. Tri od četiri automobila PEUGEOT 2008 DKR stigla su na cilj. Carlos Sainz i Lucas Cruz bili su na čelu samo četiri dana prije kraja. Nisu se uspjeli pridružiti svojim timskim kolegama na pobjedničkom postolju, ali svakako su značajno pridonijeli ukupnom rezultatu.

 

Datum objave: 19/01/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook