Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Pilot spustio avion na heliodrom Burj Al Arab Jumeirah hotela

Prvi put ikada u svijetu

Pilot spustio avion na heliodrom Burj Al Arab Jumeirah hotela

Luke Czepiela pripremao se za ovaj trenutak od 2021. sa 650 probnih slijetanja na tlo – u Poljskoj, SAD-u i Dubaiju – jačajući svoje samopouzdanje da sleti na heliodrom...

Poljski pilot Luke Czepiela proveo je život pomičući granice u avijaciji, a u jutro 14. marta u 6:58, dodao je još jedan podvig svojoj karijeri postavši prva osoba u istoriji koja je sletjela avionom na heliodrom na vrhu legendarnog Burj Al Arab Jumeiraha u Dubaiu. Prvak u vazdušnim trkama, 39-devetogodišnji Czapiela, imao je na raspolaganju samo 27 metara da zaustavi svoju letjelicu STOL koju je izradio CubCrafters, a postigao je to u još manje - 20,76 metara. Spektaklu je doprinio i uzbudljivi polet kada se slaveći vinuo u vazduh.

 

 

 


"Da budem iskren, nisam mogao biti sretniji! Dvije godine u izradi, treći pokušaj slijetanja danas i sve je bilo savršeno. Uspjeli smo postaviti avion na heliodrom 212 metara iznad zemlje, na najlegendarnijoj, najljepšoj zgradi na svijetu. Najbolji dio nakon slijetanja bilo je polijetanje, jako sam se zabavio kad sam spustio letjelicu s neba i zaronio gotovo do plaže." – otkriva Czepiela.

 

 

 

 

Iako je letjelica posebno napravljena za nagla slijetanja u uobičajenim uslovima, slijetanje aviona na platformu podignutu 212 metara u vazduh na vrhu zgrade od 56 spratova i bez vizuelnih znakova koji bi ga vodili, čini Czepielino slijetanje istinski izvanrednim podvigom. Czepiela je otkrio: "Najveći izazov bio je nedostatak vanjskih referentnih tačaka, koje obično imamo u vazdušnoj luci gdje imate stotine metara piste." Objasnio je: "Inače kad prilazim pisti, vidim koliko sam visoko iznad nje i mogu lako kontrolisati putanju prilaza. Danas je heliodrom nestao iznad nosa aviona i moja periferija se smanjila. Morao sam se osloniti na iskustvo i instinkte kada mi je i zadnjih nekoliko referenci nestalo iz vidokruga, ako sam želio stati prije nego što ostanem bez prostora."

 


Czepielino slijetanje nije prvi put da je hotel u obliku jedra bio mjesto impresivnog podviga. Prvaci Roger Federer i Andre Agassi igrali su ovdje tenis 2005. godine, a 2013. David Coulthard izvodio je „krofne“, driftajući u bolidu Formule 1.

Datum objave: 17/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook