Naslovna > Vijesti > Plastična karoserija i 12 KS

Toyota C+pod

Plastična karoserija i 12 KS

Toyota je kako je i planirano lansirala novo minijaturno električno vozilo koje dolazi sa zadnjim pogonom, plastičnom karoserijom i snagom od 12 KS…

Još na Tokijskom sajmu automobila 2019. godine Toyota je prikazala malo električno vozilo koje je planirano za ovu godinu. U to vrijeme mali koncept još nije imao ni zvanično ime, već je nosio ,,Ultra-Compact BEV“ oznaku, a datum lansiranja je predviđen za kraj 2020. godine. Japanski proizvođač je ispunio cilj i lansirali su proizvodnu verziju prethodnog koncepta, sa kojim ima za cilj obezbijediti savršeno vozilo za kraće gradske relacije.

 

 


Toyotin novitet nosi oznaku C+pod, dugačak je 2,490 mm, širok 1,290 mm i visok 1,550 mm. Vanjski elementri karoserije napravljeni su od plastike radi smanjenja ukupne težina koja iznosi 690 kilograma. I pored skromnih dimenzija C+pod se može pohvaliti prostorom gdje se uz vozača može smjestiti još jedan putnik, te ostaje i nešto mjesta za prtljag iza sjedišta. Mališana napaja električni motor koji crpi snagu iz litijum-jonske baterije snage 9,06 kWh, što mu omogućava domet od 150 kilometara. Ipak za ovu distancu će trebati nešto više vremena jer ovaj elektromotor isporučuje svega 12,3 KS i 56 Nm, te dostiže maksimalnu brzinu od 60 km/h. C+pod se u Japanu već prodaje sa početnom cijenom od 1,650,000 japanskih jena, što je otprilike oko 16,000 američkih dolara. Toyota za sada nije otkrila dostupnost malog noviteta na globalnom nivou.

Datum objave: 28/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook