Naslovna > Automobili > Renault > Zoe > Poboljšan Renault Zoe

Električni automobil

Poboljšan Renault Zoe

Posljednjih godina u Europi je zabilježen primjetan rast isporuke električnih automobila, međutim potražnja za ovom vrstom vozila je neuporedivo manji u odnosu na ukupan broj prodatih putničkih automobila …

Svako novo unapređenje tehnologije, poput povećanja radijusa kretanja ili skraćenja vremena punjenja baterija kod postojećih modela veoma je važno za bolju potražnju vozila na električni pogon. Među prvim modelima elektromobila je Renault Zoe koji je bio drugi najprodavaniji električni automobil u Europi prošle godine, a u stopu ga je pratio Nissan Leaf. Iako je godišnje isporučeno 11.000 primjeraka ipak je to nedovoljno za ogromno europsko tržište.

 

Renault je unaprijedio svoj model Zoe pa se nada da će upravo zbog toga povećati broj prodatih vozila u 2015. Iako je fabrički deklarisana autonomija sa jednim punjenjem baterija, do sada bila 210 km, u realnim uslovima ona se kretala između 100 i 150 km, u zavisnosti od načina vožnje i spoljašnje temperature vazduha.

 

Iz Renaulta tvrde da je radijus kretanja povećan na 240 km, zahvaljujući novom elektromotoru (R240) i boljem iskorištavanju električne energije uskladištene u pogonskim baterijama. Pored nove pogonske jedinice, Renault će ponuditi kupcima i nove, poboljšane punjače baterija od 3 i 11 kW koji omogućavaju brže punjenje u kućnim uslovima.

 

Ostaje da vidimo koliko će Renault Zoe moći da pređe sa jednim punjenjem u stvarnim uslovima vožnje, ali sigurno je da će autonomija biti veća nego do sada, što bi moglo da privuče nove kupce.

Datum objave: 09/03/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook