Naslovna > Automobili > BMW > Serija 8 > Počela proizvodnja Serije 8
FOTO GALERIJA (6)

BMW

Počela proizvodnja Serije 8

U okviru nove Serije 8 za sada se proizvodi samo Coupe verzija, ali u planu su i Cabrio i Gran Coupe sa petoro vrata. Sve tri varijante dobiće i ekstremnu, „M“ verziju...

Nakon što je zvanično predstavljen prošlog mjeseca, novi BMW Serije 8 je sada počeo da se proizvodi u fabrici bavarskog brenda u mjestu Dingolfing u Njemačkoj. U ovom postrojenju se proizvode još i modelu Serije 5 i 7, a bavarski proizvođač je, da bi osposobio fabriku za proizvodnju novog modela, uložio nekoliko miliona eura. Zahvaljujući toj investiciji, uveden je veliki broj digitalnih inovacija u proces proizvodnje, rekli su u ovom gigantnu. U okviru nove Serije 8 za sada se proizvodi samo Coupe verzija, ali u planu su i Cabrio i Gran Coupe sa petoro vrata. Sve tri varijante dobiće i ekstremnu, „M“ verziju. Kada govorimo o trenutnoj proizvodnji sada se samo radi verzija M850i xDrive, koja se može vidjeti na fotografijama. Ovaj model pogonjen je bi-turbo V8 agregatom radne zapremine 4,4 litara, koji je povezan sa osmostepenim automatskim mjenjačem.

 

 

Agregat razvija 523 ks i 750 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Zahvaljujući tome, ovaj automobil brzinu od 0 do 100 km/h postiže za samo 3,7 sekundi, a maksimalna brzina koju može dostići je 250 km/h. Coupe Serije 8 izrađuje se od kombinacije čelika, plastike, aluminijuma i ugljeničnih vlakana. Paneli karoserije kao što su krov i vrata su izrađeni od aluminijuma. „S obzirom da naša fabrika već proizvodi modele Serije 7, imamo veliko iskustvo u konstruisanju vozila iz segmenta luksuznih automobila“, naveo je šef fabrike, Andreas Vent i dodao „Spremni smo za proizvodnju novog modela, a siguran sam da će oni koji ga kupe, uživati u njemu”. Kada krene prodaja novi BMW Serije 8 biće dostupan sa dva agregata. Prethodno pomenuta verzija će nositi oznaku M850i xDrive, a druga 840d xDrive i imaće trolitarski dizel, twin-turbo agregat koji razvija 315 ks i 680 Nm obrtnog momenta. Početna cijena modela sa dizel agregatom biće oko 100.000 eura, dok će početna cijena verzije M850i xDrive biti 125.700 eura na području Njemačke.

Datum objave: 07/07/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook