Naslovna > Vijesti > Počela Škoda XC Liga
FOTO GALERIJA (16)

U Mostaru

Počela Škoda XC Liga

Početak sezone za ljubitelje biciklizma nije mogao biti bolji jer je utrka u Mostaru pokazala najljepše čari biciklizma a pozitivnost više unijelo je i vrijeme bez kiše te mnogobrojni posjetici iz svih dijelova BiH

Škoda je stala na stranu biciklizma u Bosni i Hercegovini nedavno, a već sada se saradnja Saveza sa automobilskim proizvođačem može nazvati uspješnom. Naime, početak Škoda XC lige desio se u Mostaru proteklog vikenda, gdje su  bicikle vozili takmičari iz svih dijelova BiH, ali i nekih zemalja iz okruženja.

 

Posjeta je bila na visokom nivou i organizatori BK Mostar i MTB iz Sarajeva s pravom mogu biti ponosni  na događaj koji je privukao veći broj posjetilaca nego što se vidi na nekim fudbalskim ili košarkašim terenima u BiH. Čitav događaj je malo kasnio zbog vožnje probnom kruga, kako bi se takmičari upoznali sa 6 km dugom stazom, na Gorancima iznad Mostara. Nakon priprema uslijedila su takmičenja prvo najmlađi, pa žene, veterani, juniori, U23 i na kraju oni najbolji, takmičari programa Elite. Vodila se žestoka borba iz kruga u krug, pa se desio čak i jedan kuriozitet: takmičar iz kategorije U23, Mario Kojić iz BK Doboj, je postigao ukupno najbolje vrijeme, bolje i od pobjednika Elite kategorije. Njegovih 1 sat 24 minute i 48 sekundi su bili nedostižni za rivale u njegovoj kategoriji, ali i za one starije, pa je najbolji Elite takmičar Nebojša Šljukić iz Biciklističkog kluba Everest, istu dužinu od četiri kruga završio dvije minute i dvije sekunde sporije.


Pored mnogobrojnih posjetilaca utrku je pratio i Miloš Kohuš, Reginalni menadžer za prodaju, Škoda Auto a.s., koji  nam je objasnio zašto je Škoda uz biciklizam u našoj zemlji.
„Izuzetno nam je zadovoljstvo što Škoda može podržati ovakve događaje u Bosni i Hercegovini. Sama istorija Škode je krenula sa razvojem bicikla. 1894. godine gospodin Klement je kupio prvi bicikl i imao je problem s točkovima, morao ga je popraviti. Od toga je nastala fabrika bicikala, a iz nje je nastala današnja Škoda. Zato mi podržavamo događaje kao što su Giro di Italia, Tour de France, pa i ova Škoda XC liga u BiH. Vaša zemlja je idealna za razvoj brdskog biciklizma i tu vidimo ogroman potencijal“ – rekao je Kohuš.
Uz gospodina Kohuša na Gorancima iznad Mostara bio je i gospodin Ibrahim Kaba, bosanskohercegovački brand manager za Škodu. Upitan za komentar o događaju, gospodin Kaba je bio kratak i jasan te rekao samo „Prati modu i budi uz Škodu“. Nema sumnje da je biciklizam hit u našoj zemlji u posljednje vrijeme, a Škoda je to prepoznala te se odlučila za potporu u održavanju svih takmićenja u XC ligi. Tako će Škoda u narednim mjesecima biti na takmičenjima u Tuzli, Bihaću, Banja Luci, Sarajevu, a takmičari i prisutni će, kao što je bio slučaj i u Mostaru, ugodno provoditi vrijeme uživajući u čarima prirode. 

Datum objave: 26/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook