Naslovna > Automobili > Aston Martin > CC100 Speedster > Poklon za 100. rođendan

Koncept – Aston Martin CC100 Speedster

Poklon za 100. rođendan

Stotu godinu postojanja Aston Martin je obilježio predstavljanjem atraktivnog retro bolida, u kojem je objedinjena njegova prošlost i budućnost...

U okviru proslave 100. godišnjice postojanja, britanski Aston Martin je predstavio zanimljiv retro koncept nazvan CC100 Speedster. Riječ je o savremenoj replici DBR1 bolida, koji je 1959. godine pobijedio na legendarnoj trci izdržljivosti “24 sata Le Mans” i svojevremeno uzdigao ime Aston Martina u automobilske visine. “CC100 je simbol svega što je dobro u Aston Martinu. Ovaj koncept predstavlja našu bogatu sportsku baštinu, izuzetan dizajn, izvanredan inženjering i raskošne konstruktorske sposobnosti. Iznad svega on oslikava naš avanturistički duh”, zaključio je dr. Ulrich Bez, predsjednik Aston Martina, na svečanoj prezentaciji CC100, upriličenoj na dan održavanja trke “24 sata Nurburgringa”.

 

 

On je dodao da je tokom razvoja novi retro bolid od milja zvao “DBR100”, jer ga snažno podsjeća na legendarni DBR1 iz 1959. godine. “Ljubitelji Aston Martina ovaj automobil bi trebalo da prihvate kao svojevrsni simbol našeg brenda, kao istinski rođendanski poklon, koji slavi naše izvorne vrijednosti, ali nas i podsjeća na bogatu stogodišnju istoriju”, rekao je dr. Ulrich Bez.

 

 

 

 

Koncept CC100 je interesantan i po činjenici da je njegov razvoj od ideje do finalnog proizvoda trajao samo šest mjeseci. Za originalan dizajn bolida zaslužan je direktor Aston Martinovog dizajnerskog tima, Marek Reichman, koji je usko sarađivao sa glavnim dizajnerom eksterijera, Milesom Nürnbergerom. “Imali smo veoma kratak rok da osmislimo i projektujemo retro koncept, u kojem će se istovremeno ogledati stogodišnja istorija i budućnost Aston Martina. S druge strane, odlučili smo da kao uzor uzmemo DBR1, jer smo putem njega mogli simbolično da povežemo dvije najpoznatije evropske trke izdržljivosti, Le Mans i Nürburgring. Mislim da je finalni proizvod zaista upečatljiv, a najbolje od svega je što smo u njegovom stvaranju imali potpunu slobodu odlučivanja, bez ikakvih komercijalnih ograničenja”, objasnio je Marek Reichman.

 

 

Za pogon neobičnog koncepta, predstavljenog tokom ovogodišnje trke “24 sata Nurburgringa”, odabran je 6.0-litarski V12 agregat, koji je uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem. Zahvaljujući karoseriji izrađenoj od karbonskih vlakana, težina automobila svedena je na 1.200 kilograma, što je omogućilo uzorne performanse. Aston Martinov bolid tako od 0 do 100 km/h stiže za manje od 4 sekunde, dok mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 290 km/h. 

Datum objave: 23/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook