Naslovna > Vijesti > Porsche ubrzava integraciju u VW

Zbog smanjena troškova

Porsche ubrzava integraciju u VW

Kako bi smanjio troškove a istovremeno vjerovatno povećao dobit, Porsche nastoji da se što prije integriše u Volkswagen u potpunosti

Volkswagen će morati sačekati do augusta 2014. godine kako bi kupio preostali dio Porschea. Razlog je poštovanje finansijskih procedura i stroga pravila oko dozvoljenih suma plaćenog poreza godišnje. 

 

Plan oko preuzimanja Porschea od strane VW-a postoji još od 2009. godine, a sve je prekinuto prošle godine u septembru. Krajem 2009. godine Volkswagen je kupio 49,9% udjela u Porscheu za 3,9 milijardi dolara i od tada konstanto pokušava preuzeti i ostali udio. „Sve strane bi potpunim preuzimanjem bile zadovoljne. I Volkswagen i Porsche. Zato želimo da to završimo što prije.“ –rekao je Martin Winterkorn – CEO VW-a.  Podsjećamo da je VW odustao od plana na trenutak prošle godine, kada su retejleri u SAD-u optužili Porsche da neosnovano uzima veći dio profita, što je investitore koštalo 1 milijardu dolara. Zato Winterkorn sumnja da će se plan o preuzimanju Porschea ikada završili, ali i s obzirom na činjenicu da nas očekuje teška polovina 2012. godine i nova kriza koju treba preživjeti. 

Datum objave: 26/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook