Naslovna > Automobili > Volvo > XC90 > Posljednji automobil s dizel motorom izašao iz fabrike

Volvo XC90

Posljednji automobil s dizel motorom izašao iz fabrike

U premium SUV ugrađen je redni 2,0-litarski četverocilindarski dizelski motor iz VEA porodice, koji je predstavljen još 2013. godine...

Volvo je okončao 45-godišnju vezu s dizelskim agregatima koji su činili polovinu globalne prodaje vozila brenda između 2012. i 2016. godine, pri čemu je većina tih dizelaša prodana u Evropi. Više od devet miliona Volvo vozila s dizelskim motorima proizvedeno je od 1991. godine do danas, a ipak, stvarni broj je vjerovatno mnogo veći, s obzirom na to da Volvo nije pratio brojke od 1979. godine kada je počeo ugrađivati dizel motore u svoje automobile. Posljednji model švedskog proizvođača automobila s dizel motorom je SUV XC90, koji je sišao s proizvodne linije u Torslandi, u Švedskoj. Sljedeća destinacija tog vozila je muzej World of Volvo u Geteborgu, gdje će biti izložen.

 

 

 


U ovaj premium SUV ugrađen je redni 2,0-litarski četverocilindarski dizel motor iz VEA (Volvo Engine Architecture) porodice, koji je debitovao još 2013. godine. Ovo je zapravo bio tek drugi dizel motor proizveden u vlastitoj režiji u 97-godišnjoj istoriji kompanije. Prvi vlastiti dizel, koji je predstavljen 2001. godine, bio je agregat s pet cilindara pod oznakom D5, koji je proizveden u švedskoj fabrici u Skovdeu. Međutim, ta fabrika je sada prešla na proizvodnju električnih motora kako bi obezbijedila brzorastuću liniju potpuno električnih automobila, s obzirom da Volvo do 2030. godine ima plan da postane isključivo električni brend.

Datum objave: 28/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook