Naslovna > Vijesti > Poslovanje u prošloj godini profitabilno

Volvo

Poslovanje u prošloj godini profitabilno

Volvo Car korporacija zabilježila je u 2011. godini operativnu zaradu (prije davanja i poreza) od 1.635 MSEK. Istovremeno, prodaja je povećana za 20,3 posto na 449.255 jedinica.

„Zadovoljan sam postignutim u protekloj godini. Naša je prodajna situacija pozitivna i krenuli smo na put povratka tituli uspješnog luksuznog automobilskog brenda. Istovremeno, ostajemo izloženi vanjskim uticajima i moramo zadržati fokus na implementaciji naših planova u osiguranju održive profitabilnosti za budućnost.“ - izjavio je Stefan Jacoby, predsjednik Volvo Car korporacije.

 

Volvo Car korporacija želi biti otvorena i transparentna kada su u pitanju rezultati poslovanja. Godišnji i povremeni finansijski izvještaji otvoreno otkrivaju finansijske informacije i rad kompanije. Sadrže komentare odgovornih ljudi i pregled poslovanja. Čitav finansijski izvještaj za 2011. godinu može se preuzeti za zvanične Volvo press stranice.Jak proizvodni i tržišni spoj u 2011. godini, doprinio je prihodu od 125,5 BSEK, te operativnoj zaradi od 1.636 MSEK. Na profitabilnost su snažno uticali troškovi istraživanja i razvoja, te širenje proizvodnih kapaciteta u cilju podrške planova rasta i nove produkt strategije, naročito u drugoj polovini godine. Nadalje, nepovoljni odnosi među valutama i viša cijena sirovih materijala snažno su se odrazili na zaradu.Prodaja u 2011. godini porasla je za 20,3 posto na 449.255 jedinica. Značajan rast zabilježen je u svim prodajnim regionima, a samo u Kini je prodaja u odnosu na 2010. godinu porasla za 54,4 posto. Prodaja u SAD-u je porasla za 24,7 posto, u Švedskoj za 10,5 posto, a u Evropi sa 10 posto. Posljedično su porasli i tržišni udjeli na svim tržištima.

 

 

Datum objave: 03/05/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook