Naslovna > Vijesti > Potpuno nova Mazda 6
FOTO GALERIJA (13)

Motor Show Moskva

Potpuno nova Mazda 6

Prije zvanične premijere zakazane za Salon automobila u Moski, Mazda je setom fotografija i zvaničnim podacima najavila dolazak dugo očekivane „šestice“

U Moskvi će se od 31. augusta do 9. septembra održati Salon automobila na kojem će najveću pažnju posjetilaca, bez sumnje, privući potpuno nova Mazda 6.  No, prije svjetske premijere u Moskvi, Mazda je setom fotografija i zvaničnim informacijama najavila dolazak svog najvažnijeg modela ove godine, koji će se u nekim dijelovima svijeta, uključujući i Europu naći i u karavanskoj izvedbi.  Mazda 6 je zapravo produkcijski model agresivnog koncepta Takeri predstavljenog prošle godine, a sa sobom donosi potpuno novi dizajnerski izraz nazvan KODO (duša u pokretu). Osim toga nova Mazda 6 je opremljena i potpuno novom SkyActive tehnologijom. 

 

Iz Mazde poručuju da su u „šesticu“ ukomponovali detalje divljine i dinamičnosti u pokretu, te da svaki čovjek samim pogledom na automobil može zaključiti kakav osjećaj u vožnji pruža ovo vozilo.  Neke fotografije i renderi Mazde 6 pojavljivali su se i prije, a ovo je prvi put da na fotografiji možemo vidjeti unutrašnjost vozila. Sudeći po prvim impresijama, Mazda 6 je impresivnija iz vana i unutrašnjost ne djeluje tako atraktivno kao vanština automobila. No, iz Mazde su poručili da je unutrašnjost izrađena od izuzetno mekanih materijala, pogotovo područja koja se često dodiruju rukama (obloge na  vratima i gornji dio centralne konzole), te je posebna pažnja posvećena svakom detalju.  Nova Mazda 6 ima međuosovinsko rastojanje od  2,830mm što je za 105 mm  duže u odnosu na prethodnu „šesticu“.  

 

 

 

Dimenzije vozila su 4,865mm dužine, 1,840mm širine i 1,450mm visine. Poredeći ga s prethodnim modelom, prednji točkovi su za 100 mm udaljeniji od A stuba, što za rezultat daje kraći prednji prevjes, dok je slična situacija i na zadnjem dijelu.  Prema podacima Mazde, nove dimenzije donijele su i nove milimetre prostora u unutrašnjosti, tako je 20 mm više prostora za ramena na suvozačevom sjedištu, dok je na zadnjoj klupi za 43 mm više prostora za koljena i 37 mm više prostora za noge.  Dodatni milimetri su i na prtljažniku, tačnije na njegovim vratima koja su za 32 mm šira što omogućava  jednostavniji pristup prostoru od 483 litra.  Prema podacima iz Mazde, nova SkyActiv tehnolgoija „šestici“ je donijela potpuno drugačiju karoserijsku strukturu, sa  otpornijim i čvršćim ali istovremeno lakšim ramom. 

 

 

 


Treća generacija Mazde 6 je opremljena McPherson  osovinom napred i multilinkom nazad podešenim na poseban način, kako bi, prema tvrdnjama iz Mazde, vozač u svakom momentu mogao uživati u vožnji.  „Željeli smo napraviti automobil koji će se ponašati tačno onako kako to vozač očekuje. Mnogo pažnje smo posvetili tome i mislimo da smo uspjeli, jer Mazda 6 je automobil koji je produžetak vozačeva tijela“ – poručuju iz Mazde. 
Mazda 6 na tržište sigurno dolazi sa potpuno dva nova benzinska agregata. Prvi je SKYACTIVE-G 2.0-litarski koji generiše 148 KS  pri 6.000 o/min and 210Nm pri 4.000 o/min, dok je drugi  SKYACTIVE-G 2.5-liarski sa 189 KS pri 5.700 o/min i 256Nm obrtnog momenta dostupnog pri 3.250 o/min. Oba agregata nudiće se sa šestostepenom manuelnom ili automatskom transmisijom a opcionalno će biti opremljeni i-stop sistemom (Start/stop).  Osim toga, 2.5-litarski agregat bit će opremljen sa i-ELOOP sistemom za regeneraciju energije prilikom kočenja, koja će se koristiti za napajanje električnih potrošača u automobilu, kako bi se ušedio neki decilitar goriva.  Nakon predstavljanja sedanske izvedbe, Mazda će u Parizu predstaviti i karavansku izvedbu „šestice“ kada će biti saopšteno više detalja o dizelskim agregatima. 

Datum objave: 29/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook