Naslovna > Vijesti > Potpuno novi McLaren nakon duže vremena

McLaren

Potpuno novi McLaren nakon duže vremena

Kao zamjena za 570S model, McLaren će 16. februara predstaviti potpuno novi model pod nazivom Artura, koji će za pogon koristiti hibridnu tehnologiju...

Najčešći slučaj prilikom predstavljanja novog McLarena u posljednje vrijeme vezan je za blage nadogradnje već postojećih modela. Ipak, to nije slučaj sa Artura modelom, jer se radi o potpuno novom superautomobilu, koji će zamijeniti dosadašnji 570S model. U kompaniji ističu kako je za Artura model svaki element potpuno nov, uključujući platformu, hibridni pogon, dizajn enterijera, kao i samo ime automobila. Procurjele fotografije kao i one špijunske sa testiranja ukazuju da ipak neće biti znatnijeg odstupanja od aktuelnog dizajna.

 

 


Kako će Artura zaista izgledati saznaćemo 16. februara kada je zakazana svjetska premijera u Evropi. Web lokacija koju je postavio McLaren najavljuje da će se premijera emitovati uživo na ovom visokotehnološkom događaju. Prvi serijski hibridni McLaren kombinovaće benzinski V6 agregat sa elektromotorom, dok će se snaga prenositi na zadnju osovinu. Pretpostavlja se da će Artura biti plug-in hibrid sa približno 32 kilometra čistog električnog dometa, a za kompenzaciju težine baterija, poslužiće McLarenova karbonska arhitektura. Prema nekim pretpostavkama ukupna snaga bi trebalo da bude oko 600 KS, što je znatno više od 562 KS snažnog 570S modela.

 

Za sada nije poznato da li će Artura ostati u cjenovnom rangu 570S modela, ili će biti nešto skuplja opcija zbog kompleksnijeg hibritnog pogona. U McLarenu obećavaju da će Artura pružiti viši nivo inženjerstva, snage, elektrifikacije, te sportske okretnosti i upravljivosti. 

Datum objave: 01/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook