Naslovna > Teme > Potražnja za Škodama sve veća

Škoda

Potražnja za Škodama sve veća

U kompaniji ističu da posebno povećanje prodaje očekuju sa SUV modelima Kodiaq i Karoq sa kojima planiraju ostvariti svoj cilj a to je prodaja više od dva miliona vozila godišnje od 2025. godine...

Kompanija Škoda u posljednje vrijeme nalazi se na slatkim mukama. Naime, potražnja za njihovim vozilima na tržištu postala je previlika zbog čega bi ovaj proizvođač pomoć mogao potražiti u nekoj od privatnih fabrika u kojoj će proizvoditi svoje modele. U kompaniji ističu da posebno povećanje prodaje očekuju sa SUV modelima Kodiaq i Karoq sa kojima planiraju ostvariti svoj cilj a to je prodaja više od dva miliona vozila godišnje od 2025. godine. „Postoji veliki broj opcija preko kojih možemo odgovoriti na potražnju“, rekli su predstavnici kompanije i dodali da iskorišćavanje resursa drugih postorjenja Volkswagen grupacije neće biti dovoljno. „Iz tog razloga tražimo alternativna rešenja, među kojima je i mogućnost angažovanja privatne fabrike za proizvodnju automobila“, rekli su u Škodi.

 

 

Naime, potražnja već prevazilazi kapacitete proizvodnje ove kompanije. Tokom marta ove godine, pojedini izvori su naveli da Škoda želi da poveća svoje proizvodne kapacitete, te da postoji šansa da ova kompanija izgradi svoju fabriku van Češke. Šef sindikata radnika u VW grupaciji, Bernd Osterio izjavio je da prebacvanje proizvodnje nekih od modela kompanije Škoda u Njemačku do 2019. godine neće riješiti „slatke muke“ ovog češkog proizvođača. Škoda je ovim pretekla i Audi, te je time postala drugi najprofitabilniji bend u okviru grupacije, nakon Porsche-a. Osterio je dodao da će odluka o rješenju problema Škode najverovatnije biti donesena tokom novembra ove godine, kada će bord direktora VW grupacije razgovarati o budžetu za proizvodne kapacitete, tehnologiju i opremu kompanija koji su u njenom vlasništvu. Ovaj proizivođač trenutno godišenje proda 1,2 miliona vozila širom svijeta.

Datum objave: 14/06/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook