Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Povećanje isporuke komprimovanog gasa

Aktuelno – Rafinerija nafte Brod

Povećanje isporuke komprimovanog gasa

Rafinerija nafte Brod povećava isporuku goriva i u budućnosti planira širenje mreže punionica za komprimovani prirodni gas...

Zahvaljujući projektu gasifikacije u Rafineriji nafte Brod, a u okviru kojeg je pušteno u rad postrojenje za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa (KPG/CNG) „Optima Grupa“ je za tržište Bosne i Hercegovine obezbijedila dodatne količine proizvoda. Kao pristupačniji i ekološki prihvatljiviji izvor energije, komprimovani prirodni gas se u svijetu sve više koristi, te se sa pravom naziva i gorivom budućnosti. 

 

 

 


- U okviru projekta gasifikacije već smo naša dva industrijska postrojenja prebacili na komprimovani gas: Rafineriju nafte Brod i Rafineriju ulja Modriča. Važno je naglasiti da smo početkom godine izvršili prve isporuke KPG/CNG i našim poslovnim partnerima i kupcima. Za ove svrhe koristili smo novi kamionski transport. Trenutno su naši potencijalni kupci oni koji trenutno koriste mazut i lož ulje. Sljedeće godine namjeravamo da iste prevedemo na korišćenje KPG, čime će se značajno smanjiti emisija štetnih gasova  u atmosferu, kao nusprodukta sagorijevanja. Kada u tome uspijemo, vazduh u našim gradovima biće puno čistiji – kazao je Aleksandar Ivanković, komercijalni direktor „Optima Grupe“.

 

 

 


O značaju prejekta gasifikacije nabolje govori činjenica da je u njega Rafinerija nafte Brod uložila oko osam miliona eura. U okviru dodatnih investicijana pojedinim Nestro benzinskim stanicama u Banjoj Luci po prvi put će biti ponuđen KPG/CNG gas.
„Gasifikacija sa KPG/CNG gasom podjednako je opravdana ekonomski i sa stanovišta zaštite životne sredine. Tako je na primjer u poređenju sa mazutom emisija ugljen monoksida pri korišćenju KPG manja za oko 55%, a azotnih oksida za čak 65%.Naravno, ne smije se zanemariti ni ekonomski pozitivan uticaj prelaska na gas. Kao jasna ilustracija može da posluži primjer da proizvođač koji troši oko 1.000 tona mazuta godišnje,  prelaskom na komprimovani prirodni gas štedi oko 150.000 eura na godišnjem nivou. Samim tim, i njegov proizvod postaje cjenovno prihvatljiviji i konkurentniji na tržištu“, precizirao je Ivanković.

 


Pozitivan aspekt u projektu gasifikacije koju je pokrenula „Optima Grupa“ je stabilnost snabdijevanja. Optimalni kapacitet u ovom trenutku iznosi 40 miliona kubnih metara godišnje, što je dovoljno da zadovolji aktuelne potrebe bh. tržišta.S obzirom na to da sada postoji i domaći prozvođač komprimovanog prirodnog gasa, Rafinerija nafte Brod, ovaj energent postaje lakše dostupan potrošačima, što nije slučaj kod mnogih ostalih energenata.

Datum objave: 19/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook