Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Povećanje neto prihoda u 1. tromjesečju od 14%

Stellantis

Povećanje neto prihoda u 1. tromjesečju od 14%

Neto prihod od 47,2 milijardi evra predstavlja povećanje od 14% u odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine, prvenstveno zbog povećanja isporuka i viših neto cijena...

Stellantis nastavlja sa svojim naporima da pruži čistu, sigurnu i pristupačnu mobilnost širom svijeta, dok istovremeno ostvaruje ambiciozne ciljeve svog strateškog plana "Dare Forward 2030". U prvom kvartalu 2023. godine, zabilježen je godišnji rast neto prihoda od 14%, sa pozitivnim doprinosom svih segmenata. Globalna prodaja električnih vozila sa baterijama (BEV) porasla je za 22% u odnosu na prethodnu godinu. Planirano je da se u 2023. godini lansira dodatnih 9 BEV vozila, a do kraja 2024. godine ukupna ponuda BEV vozila će dostići broj od 47. Ofanziva elektrifikacije u Sjevernoj Americi se ubrzava, što je potvrđeno predstavljanjem potpuno novog, potpuno električnog modela Ram 1500 REV na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku. Model Jeep Avenger, prvo električno vozilo ovog brenda, osvojio je prestižnu nagradu "Evropski automobil godine 2023" i takođe je proglašen za "Najbolji porodični SUV na svijetu u 2023" prema izboru ženskog žirija Svjetskog automobila godine.

 

 

 


Stellantis ističe svoju predanost globalnoj rodnoj ravnopravnosti usvajanjem principa Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena. Kao dio svog puta ka postizanju karbonske neutralnosti, kompanija je sklopila obavezujući ugovor sa kompanijom Vulcan za razvoj novih geotermalnih projekata s ciljem dekarbonizacije energetske mreže industrijskog postrojenja u Riselshajmu, Nemačka. Kada je riječ o tehnologiji, Stellantis održava brzi tempo u transformaciji prema elektrifikaciji. Najavljena su ulaganja u proizvodne pogone u Mangualdeu (Portugal), Ajzenahu (Nemačka), Kasinu (Italija) i Kokomu (Indijana, SAD). Takođe, nastavljaju izgradnju mreže partnerstava kako bi osigurali snabdijevanje ključnim materijalima za baterije, potpisujući strateške ugovore s kompanijama McEven Copper, Terrafame Ltd. i Element 25. Stellantis je takođe proširio svoju mrežu za razvoj softvera i inženjeringa na osam lokacija, uključujući novo postrojenje u Gljivicama, Poljska.

 


Stellantis je preduzeo različite korake kako bi podržao rast u regionu Bliskog istoka i Afrike, a to uključuje potpisivanje sporazuma sa vlastima u Južnoj Africi za razvoj proizvodnog pogona, sporazum sa kompanijom Koç Holding radi daljeg proširenja postojećeg zajedničkog poduhvata Tofaş u Turskoj, kao i lansiranje FIAT brenda u Alžiru, gdje planiraju da ponude šest linija automobila na tržištu. U Evropi, implementacija Novog maloprodajnog modela će početi sredinom 2023. godine u probnim zemljama nakon postizanja sporazuma sa evropskim udruženjima dilera.

 

Datum objave: 24/05/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook