Naslovna > Automobili > Aston Martin > Victor > Povratak legendarnog filmskog modela
FOTO GALERIJA (8)

Aston Martin Victor

Povratak legendarnog filmskog modela

Aston Martin Victor predstavlja projekat superautomobila po narudžbi kupca u realizaciji Q odjela obog britanskog brenda...

Aston Martin Victor predstavlja svojevrsni homage klasičnom Aston Martinu V8 Vantage iz 70-tih i 80-tih godina prošlog vijeka koji je dobio ime po tadašnjem izvršnom direktoru kompanije Victoru Gauntlettu koji je vodio kompaniju u periodu od 1980. do 1991. godine. Gauntlett je nadzirao drugi dio proizvodnog ciklusa V8 Vantage i bio je poznat po pregovorima o povratku tajnog agenta 007 Jamesa Bonda u Aston Martin u čuvenom filmu The Living Daylights iz 1987. godine u kome je „glumio“ specijalno modifikovan V8 Vantage.

 

 

 

Victor je započeo svoj životni ciklus kao obnovljeni monokok od karbonskih vlakana modela One-77, kome je proizvođač dodao niz retro stilizovanih karoserijskih elemenata od karbonskih vlakana. Ovi elementi su dizajnirani pomoći ispitivanja dinamike fluida kako bi ponudili nivo aerodinamičkog potiska kao na trkaćim automobilima. Prema riječima proizvođača, Victor pri brzini od 160 km/h generiše 842 Nm potisne sile, što je za 300 Nm više od trkačkog modela Aston Martin Vantage GT4.

 

Kao i klasični model, Victor ima sličan agresivno dizajniran prednji kraj zajedno sa rešetkom hladnjaka, okruglim prednjim svjetlima i nijansom karoserije Pentland Green, koja je slična Buckinghamshire Green nijansi korištenoj na originalnom vozilu iz 80-tih godina. U kabini se nalaze jedinstvena sjedišta i kontrolana tabla presvučena kožom u nijansama Forest Green i Conker Bridge, dok su obloge i subovi vrata obloženi kašmirom. Orahovo drvo se koristi za ručicu mjenjača i okrasne elemente u kabini, a Victorov upravljač je adaprirana verzija sportske jedinice iz modela Vulcan.

 

 

Nakon finalizacije platforme i aerodinamike, Aston Martin je u Victora ugradio mnoštvo komponenti šasije iz trkačkog modela Vulcan kao što je ovjes, osovine sa centralnim zaključavanjem i keramički kočioni sistem Brembo. Snaga dolazi iz 7,3-litarskog V12 agregata sa prirodnom aspiracijom koji isporučuje fantastičnih 848 KS pri 821 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnju osovinu preko manuelnog mjenjača sa šest brzina, što znači da je Victor najsnažniji Aston Martin sa manuelnom transmisijom ikada izrađen.

Datum objave: 07/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook