Naslovna > Retro > Povratak u 80-te kroz pet fantastičnih automobila

Klasici

Povratak u 80-te kroz pet fantastičnih automobila

Specijalista za sportske automobile ,,Curated“ nudi na prodaju pet ekskluzivnih klasika, među kojima su se našli 3 Lamborghinija, te po jedan Mercedes i Lotus...

Auto kuća Curated u Miamiu postavila je sebi zadatak da, kako kaže na veb stranici isključivo ponudi na prodaju veoma posebna vozila. Ovo obećanje teško da se moglo bolje ispuniti nego uvođenjem kolekcije nazvane ,,Time Capsule“, odnosno ,,Vremenska Kapsula“, koja sa sobom nosi pet vrhunskih automobila, a svi datiraju iz 80-ih godina. Naziv kolekcije ,,Vremenska Kapsula“ nije slučano dodijeljen jer se odnosi na stanje automobila, koji na satu pokazuju uveliko ispod 10,000 kilometara, te su bezbjedno održavani u klimatizovanim prostorijama.

 

 


Lotus Esprit X180R prešao je najmanje kilometara među ovim automobilima, tačnije svega 800 km. Da stvar bude još ekskluzivnija, ukupno postoji samo 20 primjeraka ovog modela, koji je izrađen kao homologacijski model kako bi se Lotusu omogućilo učešće na IMSA Supercar prvenstvu. Ispod poklopca motora krije se 2,2-litarski linijski četverocilindraš sa 340 KS, ručnim mjenjačem i pogonom na zadnje točkove. Cijena ovog, gotovo novog primjerka iz ,,kapsule“ iznosi 115,000 eura, što je 15,000 više nego što je to bio slučaj kada je ovaj model proizveden.

 


Nešto više kontakta sa cestom imao je veoma rijedak pick-up Lamborghini LM002 koji nakon samo 1,900 pređenih kilometara i dalje zadržava sjaj. Prvi kamion visokih performansi proizveden je u 60 primjeraka, od kojih je 48 izrađeno za američko tržište. 5,2-litreni benzinac iz Countacha smješten je u Lamborghinijev pick-up, koji do 100 km/h dolazi za svega 7,7 sekundi. LM002 sa maksimalnom brzinom od 223 km/h dugo je bio najbrže terensko vozilo na svijetu. Ovakve performanse itekako su se plaćale i na benzinskoj stanici, jer je ovaj model imao potrošnju od 50 litara na 100 km.

 


Ko je radije ljubitelj još snažnijeg motora, tu je V12 opcija iz Countacha koji je takođe dio pomenute ,,kapsule“. Sa samo 4,200 km i ovaj italijanski sportista praktično je nov automobil. Ponuđeni model dodatno je ekskluzivan jer se radi o modelu 25. godišnjice iz 1989. godine. Od standardnog Countacha razlikuje se po dovodu zraka za zadnje kočnice koji je integrisan u samom pragu, zatim tu je automatska klima, modifikovani prednji spojler i revidirana stražnja svjetla.

 


Još jedan Lamborghini, nešto manje popularan, može se naći unutar ove kolekcije. Riječ je o Jalpi iz 1988. godine sa pređenih 5,150 km. Nasljednik Silhouette prvi put je prikazan 1981. godine na ženesvkom sajmu automobila. Kao početni model, Targa Coupe je trebalo da poveća broj kupaca Lamborghinija jer je bio pozicioniran ispod Countacha. Giulio Alfieri je vodio razvoj nakon što je lansirao slično dizajnirani Maserati Merak. Čelično tijelo od 1,500 kilograma gurao je 3,5-litreni V8 sa svojih 255 KS.


Od svih pet ,,Time Capsule“ članova, jedan od njih ipak ima nešto veću kilometražu. Riječ je o Mercedesu 560 SEC AMG iz 1986. godine, koji sada na satu ima 43,400 kilometara, ali to ga svakako ne čini manje vrijednim. Mercedesov AMG unikat dolazi sa 6,0-litrenim V8 agregatom koji isporučuje snagu od 385 KS. Ovakav primjerak za potencijalne kupce dostupan je po cijeni od 276,800 eura, dok su cijene ostalih modela dostupne na upit.

 

Datum objave: 23/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook