Naslovna > Automobili > Citroen > Berlingo > Poznata svestranost uz električnu izvedbu

Citroen e-Berlingo

Poznata svestranost uz električnu izvedbu

Novi Citroën ë-Berlingo idealan je partner za sve ljubitelje aktivnog života: ovo funkcionalno i svestrano vozilo omogućiće im da uživaju u svim svojim aktivnostima uz dodatne pogodnosti koje donosi električni motor...

Otkako je 1996. pokrenuo segment vozila za slobodno vrijeme, Citroen je stvorio pravu malu zajednicu koja je vrlo čvrsto vezana za karakter, praktičnost i prilagodljivost koju pruža Berlingo. Njegova kompaktna, ali istodobno prostrana silueta u unutrašnjosti ono je što kupci najviše cijene jer su njihove potrebe za velikim prostorom uvijek iste. Prostranost je ono što dodatno pojačava privlačnost modela Berlingo na tržištu na kojem je ponuda takvih vozila sve manja i manja. Dolazak električne izvedbe modela Berlingo veliki je napredak. To vozilo predstavlja moderno rješenje za sve izazove s kojima se susreću ovakvi modeli vozila u pogledu njihovog uticaja na okolinu.

 

 


Električni motor upravlja pogonom u skladu s odabranim načinom vožnje i uslovima vožnje. Snaga od 100 kW (136 KS) / 260 Nm omogućuje mu postizanje maksimalne brzine od 135 km/h bez obzira na odabrani način rada. Ovisno o načinu vožnje, litij-ionska baterija kapaciteta 50 kWh ugrađena u ë-Berlingo omogućuje prelazak i do 280 km. Kako bi se optimizirao domet, pogonski sklop vozila ë-Berlingo obnavlja energiju tijekom usporavanja ili kočenja. Na instrument tabli prikazuje se nivo napunjenosti u obliku postotka i istovremeno se prikazuje svjetlosna animacija s gradacijom. Baterija dolazi s garancijom da njezin nazivni kapacitet neće pasti ispod 70 % nakon 8 godina upotrebe, odnosno 160.000 prijeđenih kilometara. Potvrda o kapacitetu baterije izdaje se pri pregledu nakon 1 godine ili 20.000 prijeđenih km, a zatim nakon svakog servisa, tj. svake 2 godine ili 40.000 prijeđenih km.


Zahvaljujući aplikaciji My Citroën moguće je na daljinu, putem pametnog telefona ili tableta, pratiti nivo napunjenosti i domet vozila, prethodno programirati temperaturu u kabini te podesiti postavke odgođenog punjenja. Tim se postavkama može upravljati i direktno na ekranu u vozilu putem navigacionog sistema povezanog s internetom. Aplikacija Free2Move olakšava punjenje i parkiranje jer omogućuje pristup mreži koja se sastoji od preko 220.000 stanica za punjenje. Omogućuje i planiranje najbolje rute u skladu s dometom vozila te nudi prikaz odgovarajućih stanica za punjenje koje se nalaze na putu, navodi koliko će trajati pauze za punjenje i koje je ukupno vrijeme punjenja.

 


U unutrašnjosti vozila sve je prilagođeno jednostavnoj upotrebi novog modela ë-Berlingo. Na centralnoj konzoli okretni taster ë-Toggle služi za upravljanje mjenjačem pomoću funkcija Park, Rear, Neutral, Drive i Brake, a tu je i komanda za odabir jednog od tri načina vožnje: Eco, Normal i Power. Zahvaljujući istim načelima dizajna kao i kod izvedbe s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, Novi Citroën ë-Berlingo ima kompaktne dimenzije koje olakšavaju upravljanje. Međutim, u njega se može smjestiti i do sedmero ljudi. Kupac ima mogućnost odabira dužine svog vozila: kratka izvedba M dužine 4,40 m i duga izvedba XL dužine 4,75 m (35 cm više između međuosovinskog razmaka i stražnjeg prevjesa). Bez obzira na izvedbu, zbog visine manje od 1,90 m može se bez problema parkirati na svim parkiralištima. ë-Berlingo najbolji je u svom segmentu u pogledu prostora koji nudi svojim putnicima kako bi se u njemu osjećali ugodno. Izvedba XL ima vrlo prostranu kabinu zapremine do maksimalnih 4000 litara i tovarne dužine od 3,05 m s velikim prostorom za noge. Prtljažnik u toj izvedbi može imati zapreminu i do 2126 litara.

Datum objave: 24/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook