Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Poznato osam finalista

Vozi i osvoji Sarajevo

Poznato osam finalista

Nakon četvrtog kvalifikacijskog takmičenja nagradne igre Vozi i osvoji poznato je osam parova koji će se u septembru mjesecu u velikom finalu boriti za odlazak u Pariz...

Sarajevo je po drugi put bilo domaćin kvalifikacijskog takmičenja nagradne igre „Vozi i osvoji“, i ovaj put ispred TC Robot. Devet parova, uglavnom mlađe životne dobi, iskušali su svoje vozačko umijeće ali su se i dobro zabavili. Lijepo vrijeme, kao da je donijelo lijepo raspoloženje među učesnike, pa su se ispred Robota u Sarajevu prethodnog vikenda čule razne šale i doskočice, a bilo je navijanja i uzbuđenja.

 

Po ustaljenom pravilu organizatori nagradne igre Renault BiH i Auto shop magazin kvalifikacijsko takmičenje podijelili su u dvije etape. Prva je takmičenje na poligonu, koje podrazumjeva vožnju između čunjeva sa određenim zadacima i odgovaranje na teorijska pitanja. Svih devet parova, pokazalo je slično vozačko umijeće, ali su pravili velike greške u odgovaranju na teorijska pitanja, što im je donijelo mnogo kaznenih sekundi.

 

Deveti, posljednji vozački par koji je nastupao na poligonu u Sarajevu bili su  Darko i Melisa i oni su nagrađeni velikim aplauzom, s obzirom da je Melisa sjela za upravljač novog Clia a Darko je bio suvozač.

 

Bilo je to prvi put na ovom takmičenju da ženska osoba isproba mogućnosti na poligonu, a Melisa je to uradila odlično i u konačnici su ona i Darko zauzeli peto mjesto, a mogli su biti mnogo bolji da su imali dva ili tri tačna odgovora više u teorijskom dijelu.

 

Najbolje rezultate na poligonu su ostvarili Dragana Minić i njen partner Almir, te Eldin Drakovac i njegova partnerka Adisa Kalkan koji su se prije ovog takmičenja već dva puta takmičili u Sarajevu i Mostaru, pa je iskustvo bilo na njihovoj strani.

 

Drugi dio dana najbolji parovi s poligona proveli su vozeći ekonomičnu vožnju. Prvo su Dragana i Almir sa BP Petrol u Vogošći krenuli na rutu dugu 77 kilometara do Kaknja, a cilj je bio potrošiti što manje goriva. Takmičari su imali na raspolaganju start/stop sistem u Cliu, kao i Eco mode zadužen za uštedu.

 

Zanimljivo je da je vještinu ekonomične vožnje iskušala Dragana, a suvozač joj je bio Almir. Na putu od Vogošće do Kaknja i nazad oni su potrošili 3,6 litara benzina, a dio rute uključivao je i vožnju na auto-putu. Iza njih, na istu rutu u istom automobilu i sa istim uslovima krenuli su Eldin i Adisa.  Ovaj put muški partner je bio iza upravljača, a Adisa na suvozačkom sjedištu.

 

Umjerena vožnja, prosječnom brzinom od 70 km/h, što je manje od konkurenata, Eldinu i Adisi donijela je potrošnju od samo 3.4 litra benzina, pa su oni postali pobjednici četvrtog kvalifikacijskog takmičenja nagradne igre „Vozi i osvoji“. Osim puta u veliko finale osvojili su i Clio na korištenje s plaćenim gorivom, a njihovi protivnici Dragana i Almir također su obezbjedili učešće u finalu.

 

Naredno kvalifikacijsko takmičenje održat će se 22. juna u Banja Luci, a sedam dana kasnije na rasporedu je posljednje takmičenje u Mostaru koje će donijeti posljednje finaliste. 

Datum objave: 10/06/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook