Naslovna > Vijesti > Pravi raritet ponuđen na aukciji

Mercedes-Benz CLK DTM AMG

Pravi raritet ponuđen na aukciji

Aukcijska kuća RM Sotheby ponudila je ljubiteljima najrjeđih Mercedesovih vozila model CLK DTM AMG i to u kabriolet verziji, kakvih je proizvedeno samo 80 primjeraka...

RM Sotheby je aukcijska kuća klasičnih automobila, među kojima se mogu pronaći jedinstveni primjerci namijenjeni isključivo za kolekcionare. Baš takav jedan model nedavno se pojavio, a razlog za slavlje imaće prvenstveno ljubitelji Mercedesovih unikatnih automobila. Ovoga puta radi se o CLK DTM AMG kabrioletu, koji je nastao u Mercedesovoj želji da proslavi svoju pobjedu na DTM-u (Deutsche Tourenwagen Masters) 2003. godine. Proizvedeno je samo 100 coupea, koji su naišli na opšte oduševljenje i to kod nekih od najboljih trkačkih vozača tog doba poput Juan Pablo Montoye, Mika Hakkinena, Kimi Raikonena i Jenson Buttona.

 

 


U želji da iskoriste popularnost stečenu ovim jedinstvenim modelom, Mercedes je proizveo i seriju kabrioleta nudeći iste performanse sa dodatnom dozom uzbuđenja. Kabriolet je bio još ekskluzivniji jer je sa proizvodne trake sišlo samo 80 komada. Ispod poklopca motora smješten je 5,5-litreni V8 agregat uparen sa automatskim SpeedShift 5G-Tronic mjenjačem. Sa snagom od 582 KS i najvećom brzinom od 320 km/h, ,,stotku“ je lovio za svega 4 sekunde. Iako je velika većina CLK DTM AMG kabrioleta ofarbana u nešto suptilnije crne ili sive boje, vjeruje se da je samo pet modela dobilo Fire Opal crvenu nijansu. Baš u toj boji je ovaj jedinstveni primjerak ponuđen na aukciji, koji je kao nov isporučen u rodnu njemačku prije nego što se preselio u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje je proveo veći dio svog života.


Bez sumnje, jedan od najfascinantnijih automobila koje je Mercedes izradio, na satu pokazuje samo 15,200 pređenih kilometara. Posljednji servis urađen je u februaru 2020. godine, a važno je napomenuti kako su se ovlašteni Mercedes-Benz servisi brinuli o ovom automobilu sve ove godine. U svakom slučaju, bez obzira koji brend favorizovali, ovo je automobil kojeg bi svako volio vidjeti u svojoj garaži.

Datum objave: 26/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook