Naslovna > Vijesti > Pravi zaokret

Citroen Cactus

Pravi zaokret

Sve je počelo predstavljanjem konceptnog automobila C-Cactus na salonu automobila u Frankfurtu 2007. Bio je to radikalni pristup koji je iz temelja promijenio razmišljanje o automobilu...

Citroen Cactus više je od konceptnog automobila. On je pravi dokaz budućih modela C linije, kojim CITROËN nudi zaokret u svijetu automobila: otarasiti se svega suvišnog i istaknuti vrijednost svega što pridonosi užitku. Poželjan i jednostavan za upotrebu, Citroen Cactus nov je način poimanja automobila. Riječ je o jedinstvenom dizajnu koji sjedinjuje svakodnevnu upotrebu, udobnost svih putnika i jednostavnu tehnologiju.

 

Citroen Cactus odlikuje:

 

Pročišćen i funkcionalan dizajn:

 

-          svrha njegovih radikalnih stilskih obilježja postizanje je učinkovitosti (smanjena masa i aerodinamičnost),

-          „tehnološki pogled“ i fluidne linije lišene su svih agresivnih elemenata,

-          «Airbumps», grafički elementi koji se mogu personalizovati, a njihova elastična površina sadrži kapsule zraka             koje štite karoseriju.

 

 

Smjeli koncept:

 

-          na vozačevu mjestu nema ničega suvišnog, a objedinjuje sve komande na 100 % digitalnom interfaceu,

-          prednja sjedišta obrađena su tako da nalikuju velikoj sofi, što nudi više udobnosti i ostavlja utisak ugodnosti,

-          autentični i prirodni materijali posebno dolaze do izražaja u tom opuštenom i šik ugođaju.

 

 

Tehnologija dostupna svima:

 

 

-          pogonski sklop Hybrid Air znatno snižava troškove upotrebe vozila te manje onečišćuje okolinu,

-          mogućnost trenutačnog i intuitivnog povezivanja poglavito pristupom na portal Citroen Multicity Connect.

 

Nastanak 

 

Cactus. Sve je počelo predstavljanjem konceptnog automobila C-Cactus na salonu automobila u Frankfurtu 2007. Bio je to radikalni pristup koji je iz temelja promijenio razmišljanje o automobilu: koja su nova očekivanja vozača automobila? Što je njemu doista bitno? Takvo nadahnjujuće promišljanje potaknulo je inženjere i dizajnere da uzdrmaju dosadašnja pravila i postave pitanja na drukčiji način kako bi potražili nova rješenja. Takav pragmatičan nastup odbacuje sve suvišno i više vrednuje ono što pridonosi vozačevu boljem osjećanju. Rezultat je manifest koji se predstavlja u obliku konceptnog automobila Citroen Cactus. To je konceptno vozilo koja najavljuje buduće modele C linije. Sastanak je zakazan za 2014.

 

Pročišćen i funkcionalan dizajn

 

Pomiriti estetiku i upotrebu. Dizajn konceptnog automobila Citroen Cactus do najmanje pojedinosti odgovara na pitanje o prikladnosti veličine i učinkovitosti. Zadržati samo esencijalno, optimizovati da se postigne oblik prirodnog savršenstva. Takav način razmišljanja omogućio je dizajnerima zaobilaženje tradicionalnih smjernica za izradu automobila ne bi li istražili nova smjela rješenja koja stvaraju istinski važna obilježja.

 

Obris konceptnog automobila Citroen Cactus istovremeno je posve nov i očekivan, lako pamtljiv, poput automobila koji su obilježili svoje doba. To je lako uočljiv stil koji karakteriše: 

 

-          glatke i pročišćene površine sedefaste bijele boje,

-          tekući oblici lišeni svakog oblika agresivnosti,

-          bočna leptir-stakla i „plutajući“ krov,

-          grafički elementi kontrastne boje, kojima je dana važna uloga (zaštita s pomoću Airbumps elemenata, sive                  boje Lama, te crnih blatobrana s teksturom. Crni lakirani lukovi na krovu omogućava prijevoz predmeta, a                      svjetlost u kabinu stiže kroz veliki panoramski krov).

 

Već se na prvi pogled uočava element koji upada u oči svojom originalnošću: Airbump. Taj grafički element postavljen je na bokove i odbojnike vozila, a rezultat je novog postupka koji dizajn ponovo čini funkcionalnim. Airbump ističe stil vozila Citroen Cactus, daje njegoom karakteru originalnost i mogućnost prilagođavanja svakom pojedinom vozaču.

 

Uz to, nudi i istinsku zaštitu od svakidašnjih manjih oštećenja. Njegova elastična površina prošla je posebnu «soft» obradu zbog koje je otporan na ogrebotine, a u sebi ima kapsule zraka koje amortiziraju udarce.

 

Citroen Cactus čine i optimalne proporcije u korist učinkovitosti i udobnosti u vožnji:

 

-          veličina kompaktne limuzine duljina (dužina 4,21 m, širina 1,75 m),

 

-          stilski idealni profil s 1/3 ostakljenih površina i 2/3 limenih bokova,

-          veća odignutost od tla (21 cm), ali optimizirana visina od samo 1,53 m,

-          skraćeni prevjesi zbog čega su točkovi smješteni na sva četiri ugla vozila.

 

Stil modela Citroen Cactus istovremeno izražava tehnološki napredak i uočljivi kvalitet jer je lišen svih oblika agresivnosti.

 

Prednji dio najavljuje vizualni identitet budućih modela linije C, a odlikuju ga:

 

 

-          glatke površine na kojima se jasno ističu ševroni,

-          fluidni oblici koji se skladno i bez prekida nastavljaju do poklopca motora i bokova,

-          tehnološki unaprijeđeni svjetlosni potpis s LED svjetlima i svjetlima ugrađenima u Airbumps.

 

Stražnji dio slijedi isto načelo s LED svjetlima s 3D efektom ugrađenima u široki Airbump koji štiti prtljažnik. Taj jedinstveni dizajn s radikalnim zahvatima također je i obećanje ergonomske i udobne te ugodne unutrašnjosti koja poziva na druženje. Nepostojanje bočnih stakala, stražnjeg stakla i središnjih stupova poziva na otkrivanje posve nove unutrašnjosti, i glede konstrukcije i glede obrade, boja i materijala.

 

 

Domišljata kreacija

 

Prvi cilj: osloboditi prostor za vozača i putnike. Raskrčiti kabinu, što će stvoriti dojam blagostanja i ugodnosti te tako ponuditi više udobnosti.  

 

Tanka i plutajuća armaturna ploča omogućava potpuno oslobađanje podnice, pa suvozač ima visoko postavljeni, velik i lako dostupan pretinac. To je postignuto ugradnjom 100 % digitalnog sučelja i optimiziranom organizacijom vozačeva mjesta:

 

-          instrumentna ploča zamijenjena je ekranom veličine 7''

-          tipke raznih komandi zamijenjene su ekranom osjetljivim na dodir veličine 8'' preko kojeg se pristupa svim                  funkcijama (klima uređaj, audiosistem, navigacija, internetske usluge te sistemi za pomoć u vožnji),

-          suvozačev vazdušni jastuk ugrađen je u strop,

-          tradicionalnu ručicu mjenjača zamijenili su tipka za odabir stepena prijenosa u donjem dijelu armaturne ploče             i sklopke na upravljaču.

 

Prednja sjedišta takođe su rezultat novog konstrukcijskog pristupa: dizajnirana su tako da podsjećaju na sofu za više udobnosti i ugodnosti.

 

Udobnost je također povećana zahvaljujući termički obrađenom panoramskom krovu koji propušta svjetlost, ali ne i toplinu. Štiti od UV zraka jednako kao i sunčane naočale kategorije 4.

 

Drugi cilj: ponuditi šik i opuštenu unutrašnjost. Unutrašnje uređenje uvelike oslobađa kabinu kako bi dodatno istaklo autentične i prirodne materijale. Presvlake sjedišta i vrata načinjene su od kombinacije dva materijala koje nalazimo na dizajnerskom namještaju: plava pamučna tkanina šarene potke i prirodna „camel“ koža (biljno štavljena) koja se također nalazi na armaturnoj ploči te na upravljaču.

 

Kao mali podsjetnik na svijet putnih torbi, pretinac na gornjem dijelu armaturne ploče i unutarnje ručice vrata dizajneri su posebno obradili da nalikuju na ukrase na putnim kovčezima.

 

Nit vodilja pri odabiru takvog koncepta više je bio novi način poimanja automobila nego stvaranje inteligentne unutrašnje konstrukcije. Jake strane modela Citroen Cactus nude novo iskustvo posve opuštene vožnje da bi se sjedinili užitak vožnje i sloboda putovanja automobilom. To je jednostavan užitak koji je lako podijeliti s drugima i kojem se svaki dan možete prepustiti.

 

Tehnologija jednostavna za upotrebu

 

Jednostavna za upotrebu, ekonomična i ekološki prihvatljiva, dostupna svima i povezana s internetom. Tehnološka dostignuća modela Citroen Cactus jasno su okrenuta prema novim potrebama vozača automobila.

 

Novi pogonski sklop Hybrid Air dio je te odluke. To posve hibridno rješenje kombinuje komprimirani vazuh i hidrauliku, te benzinski motor iz porodice PureTech. Znanje i vještina, ukorijenjeno u genima Marke, omogućuje dosad neviđene performanse: potrošnju manju od 3 l/100 km.  Takva tehnologija, smanjenog utjecaja na okolinu (nema dodatnog akumulatora), dostupna je svima zahvaljujući:

 

-          sniženim troškovima korištenja (45 % niža potrošnja u gradskoj vožnji),

-          olakšanom redovnom održavanju i servisu povezivanjem već iskušanih tehnoloških rješenja,

-          očuvanom prostoru u vozilu.

 

Digitalan, osjetljiv na dodir i povezan s internetom! Sve su komande objedinjene na ekranu osjetljivom na dodir veličine 8'' smještenom u sredini armaturne ploče. On je ergonomičan, jednostavan za upotrebu i omogućava pristup uslugama Citroen Multicity Connect. Vozač i putnici imaju pristup portalu s internetskim aplikacijama, koji na temelju podataka što ih šalje vozilo (kilometraža, brzina, autonomija, geografski položaj itd.) daje informacije prilagođene njihovim potrebama (upozorenja na opasna područja, prikaz najbližih benzinskih stanica, turističkih mjesta itd.).

 

 

Postaviti pitanja na drukčiji način da se pronađu novi odgovori

 

Nudeći drukčiji način pristupa dizajnu, konstrukciji i tehnologiji, Citroen Cactus nudi novu sintezu automobila. Optimističan je to pristup koji konačno odgovara na očekivanja svih koji žele sjediniti uporabu i užitak.

 

Citroen Cactus, poželjno je vozilo s kojim je lako živjeti. Užitak je to koji ćete svakodnevno htjeti podijeliti:

 

-          “Simple to live”… Domišljata kreacija i intuitivna tehnologija,

-          “Simple to love”… Funkcionalan dizajn bez imalo agresivnosti,

-          “Simple to Share”… Ugodna kabina te internetski povezano vozačko sučelje

 

 

Datum objave: 05/09/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook