Naslovna > Vijesti > Predsjednik GM-a ne može zaraditi koliko bi želio

Propis Vlade SAD-a

Predsjednik GM-a ne može zaraditi koliko bi želio

Dan Akerson, predsjednik Uprave GM-a bi htio povećati svoju zaradu, no to mu ne dozvoljava Vlada Sjedinjenih američkih država, te će Akerson imati primanja u ovoj godini identična primanjima u 2011.

Prošlegodine je Predsjednik Uprave GM-a, Dan Akerson na toj funkciji zaradio 7,7 miliona dolara, no kompanija mu je ove godine htjela povećati zaradu, međutim od toga neće ništa biti. Još neki „miliončić“ više za Akersona ne dozvoljava Vlada SAD-a, tačnije jedan njen dio u čiju nadležnost spadaju bogatstva i velike isplate.

 

GM povećanje zarade Akersona pravda činjenicom da je prošla godina najuspješnija u historiji kompanije, te da Akersona za takav uspjeh treba nagraditi. Sa druge strane, konkurentske kompanije svojim liderima isplaćuju mnogo veće sume. Recimo, Predsjednik Uprave Forda Allan Mulally prošle je godine na toj pozicij zaradio gotovo 30 miliona dolara, što je mnogo više od Akersona. No, tako će i ostati, jer je „Treasury Department“ Vlade SAD-a jasno objavio da za komanije GM, AIG and Ally Financial isplate liderima ostaju na nivou prošle godine samo zbog jednog razloga: te kompanije još uvijek vraćaju dug Vladi SAD-a. 

Datum objave: 30/04/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook