Naslovna > Automobili > Maserati > Grecale > Predstavljen dugo očekivani mali SUV

Maserati Grecale

Predstavljen dugo očekivani mali SUV

U vezi sa planovima za elektrifikaciju, Maserati je najavio dodavanje električnih verzija kod svih modela u svojoj gami do 2025. Italijanski proizvođač automobila zatim planira da ukine modele sa SUS motorima do 2030. kako bi postao potpuno električni.

Nakon što je prošle sedmice najavio svoje planove za elektrifikaciju, Maserati je danas zvanično prikazao i dugo očekivani SUV model Grecale. Treba podsjetiti da je njegova promocija trebalo da bude održana još 16. novembra prošle godine u Milanu, ali je tada odlučeno da se ona odloži zbog globalne nestašice poluprovodonika. U svakom slučaju, Grecale, koji je nazvan po vjetru sa Mediterana, je SUV manji od aktuelnog modela Levante, bazira se na Giorgio platformi koju između ostalog koristi i Alfa Romeo Stelvio, a proizvodiće se u Cassino fabrici u Italiji. Tačnije, Grecale je dugačak 4846 mm, širok 1948 mm, visok 1670 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 2901 mm. Ovdje treba napomenuti da verzije Grecale Modena i Grecale Trofeo imaju za 34 mm širi trag točkova u odnosu na osnovnu verziju Grecale GT.

 

 


Novi SUV će po ranijim najavama imati najbolji odnos snaga/težina u klasi, laganu platformu i "superiorno upravljanje". Najjači Grecale je verzija Trofeo sa 3,0 litarskim twin-turbo V6 motorom sa 523KS i 620 Nm, najveća brzina mu je 285 km/h, dok od 0 do 100 km/h “sprinta” za 3,8 sekundi. U gami se nalaze i Grecale GT i Grecale Modena sa 2,0 litarskim četvorocilindričnim mild-hybrid pogonom (sa 296KS i 450 Nm odnosno 325KS i 450 Nm). Grecale GT i Grecale Modena postižu 240 km/h, a do 100 km/h ubrzavaju za 5,6 odnosno 5,3 sekunde. Sve varijante inače imaju pogon na sva četiri točka. Takođe, tu su i dva displeja u unutrašnjosti od 12.3 i 8.8 inča, kao i pet modova vožnje – Comfort, GT, Sport, Race, Off road. Grecale će između ostalog konkurisati Porscheovom Macanu, dok se tržišni start najavljuje za treći kvartal ove godine.

 


Svaki model Maseratija, od SUV-a Grecale do superautomobila MC20, imaće električnog pandana u budućnosti. Električni Maserati modeli će biti dio Folgore asortimana, što će biti oznaka proizvođača automobila za njihove EV modele. Električna verzija novog Grecale SUV-a bi trebalo da stigne 2023. godine, dakle godinu dana nakon standardnog modela.

 

Datum objave: 23/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook