Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > Predstavljen konceptni električni GTI

Volkswagen ID.

Predstavljen konceptni električni GTI

Električni hatchback modeli postaju sve popularniji na tržištu automobila. Primjeri uključuju Abarth 500e i MG4 XPower koji su već privukli pažnju ljubitelja automobila. Renault 5 će takođe dobiti svoju Alpine verziju, dok MINI radi na razvoju električnog modela John Cooper Works. Ovo svjedoči o rastućem interesu i tržištu za kompaktnim električnim automobilima koji kombinuju performanse i održivost...

Volkswagen je nedavno službeno predstavio svoj novi koncept nazvan ID. GTI Concept, koji uspješno spaja bogatu istoriju legendarnog GTI modela, koja traje već 48 godina, s električnom budućnošću ove njemačke automobilske kompanije. Automobil na fotografijama izgleda poznato zato što jasno podsjeća na VW ID.2all Concept, koji je već bio predstavljen ranije ove godine. Sličnost nije slučajna, jer su Volkswagenovi dizajneri zapravo imali GTI model na umu dok su kreirali ovaj koncept, pa se tako mogu vidjeti gotovo identične karakteristike, osim što je ovaj put tu kombinaciju crvene i crne boje. Sportska maska vozila je naglašena kako naprijed, tako i nazad, dok su dizajneri inspiraciju za naplatke pronašli u stilu koji je krasio prve generacije GTI modela. Zadnja svjetla su tamnija, a spojler se elegantno uklapa s crnim detaljima oko prozora. Prednja maska je crne boje i sadrži crvene akcente, a često se mogu primijetiti GTI oznake, jasno ističući sportski karakter ovog konceptnog automobila.

 

 

 

 

Za sada, detalji o pogonu ovog električnog hatchbacka nisu dostupni, a zna se samo da je opremljen snažnim električnim motorom koji je povezan s elektronskom blokadom diferencijala za prednje točkove. Takođe, ovaj automobil nudi brojne mogućnosti prilagođavanja putem GTI Experience Control sistema, što omogućava korisnicima da podešavaju različite aspekte vozila, uključujući vješanje, upravljanje, zvuk, te simulirane promjene stepena prenosa koje podsjećaju na GTI modele iz prošlosti. Važno je napomenuti da je Volkswagen najavio i dolazak produkcijske verzije ovog koncepta, koja će vjerojatno zadržati slične dimenzije kao koncept. Konkretno, koncept ima dužinu od 4.104 mm, širinu od 1.840 mm i visinu od 1.499 mm, s međuosovinskim rastojanjem od 2.600 mm. Ovo ga čini većim od superminija Polo, ali manjim od modela Golf. Očekuje se da će produkcijska verzija donijeti više informacija o pogonskom sistemu i specifikacijama.

 


ID. GTI Concept je predstavljen 48 godina nakon što je debitovao prvi Golf GTI, a kada se pojavi u produkcijskoj verziji, očekuje se da će ponuditi znatno više od 200 KS. Konkretno, ID.2all Concept, na kojem se GTI bazira, već raspolaže snagom od 223 KS. Standardni električni hatchback se očekuje na tržištu 2025. godine, dok se GTI verzija anticipira godinu dana kasnije. Ova sportska verzija će i dalje ostati vjerna prednjem pogonu, čime će zadržati karakteristične GTI osobine čak i u doba električnih automobila. Takođe, treba napomenuti da će oznaka GTX biti rezervirana za električne sportske automobile s pogonom na sva četiri točka, a oni će biti pozicionirani ispod električnih modela s R oznakom koji će pružati još bolje performanse. Dakle, GTI će zadržati svoju jedinstvenu poziciju unutar linije sportskih modela Volkswagena i ostati sinonim za zabavnu vožnju s prednjim pogonom.

 


Što se tiče unutrašnjosti, ID. GTI Concept preuzima digitalnu tehnologiju s dva ekrana iz koncepta ID.2all. Međutim, GTI Concept nudi dodatnu opciju - vozač može izabrati prikaz klasičnih brojčanika, što pruža više tradicionalan izgled i osjećaj u kabini. Osim toga, ovaj koncept omogućava projekciju konfiguracije staze na kojoj vozač trenutno vozi, a ta projekcija se prikazuje u uglu vjetrobranskog stakla. Ovo je posebno korisno za praćenje vožnje na stazi i postizanje boljih performansi. Iz Volkswagen-a napominju da je izgled unutrašnjosti s centralnim ekranom od 12,9 inča i vozačkim ekranom od 10,9 inča gotovo u finalnoj verziji. Takođe, automobil će moći primiti do pet putnika, čime se obezbjeđuje praktičnost i prostor za sve putnike. Što se tiče novog GTI logotipa koji smo vidjeli ranije ove godine, a u kojem je slovo "I" zamijenjeno munjom, Volkswagen još nije dao zvaničnu potvrdu da li će ovaj električni GTI nositi taj logo ili će zadržati tradicionalni GTI logo. Više informacija o tome će možda biti dostupno u budućnosti.
 

Datum objave: 04/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook