Naslovna > Automobili > Lamborghini > Urus > Predstavljen Lamborghini Urus

Lamborghini

Predstavljen Lamborghini Urus

Poslije prvih najava iz 2012. Lamborghini je konačno predstavio ultra sportski SUV Urus

Poslije podužeg posta, odnosno gašenja proizvodnje modela LM002, Lamborghini je ponovo službeno ušao među proizvođače SUV vozila. Naravno, pojam SUV vozilo je preširok jer je Ursu zapravo unikatan u svakom pogledu.
Tokom pressice moglo se čuti da je Urus pravi sportaš zaroboljen u karoseriji SUV vozila. Dugo najavljivani Lamborghinijev SUV dolazi na VW MLB platformi a na kojoj se već proizvode Audi Q7, Porsche Cayenne i Bentley Bentayga. U skorije vrijeme istu će osnovu koristiti i nova generacija VW Touarega.
Dizajn karoserije u skladu sa svim ostalim modelima Lamborghinija iako se radi o sasvim drugačijoj klasi automobila. Kako vanjski tako oduševljava i unutrašnji dizajn. Bez ikakvog se pretjerivanja može reći da kokpit asocira na one prisutne u najnovijim putničkim avionima.


Za sada se u ponudi nalazi samo jedan ali vrijedan motor. Radi se o 4.0 litrenom V8 twin-turbo benzincu izlazne snage 650 KS i maksimalnog obrtnog momenta 850 Nm. Snaga se na sva 4 točka prenosi preko ZF mjenjača sa 8 stepeni prenosa. Iako je motor opterečen sa masom od 2.2 tone ubrzanje iz mjesta do 100 km/h traje 3,6 sekundi dok do 200 km/h 12,8 sekundi. Maksimalna brzina probija pshihološku granicu od 300 km/h, preciznije 305 km/h.

 

 

 


Recimo da u određenim uslovima centralni diferencijal na zadnje točkove može poslati do 87% trenutno raspoložive snage.
Nešto kasnije u ponudu ulazi i hybridna verzija sa više snage ali i manjom prosječnom potrošnjom benzina.
Prvi primjerci kupcima će biti isporučeni s početkom naredne godine po očekivanoj cijeni za bazni model od 170.000 eura...

 

Datum objave: 05/12/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook