Naslovna > Automobili > Infiniti > QX80 > Predstavljen najveći SUV brenda

Infiniti QX80

Predstavljen najveći SUV brenda

Što se tiče pogona, novi QX80 više ne koristi V8 motor, već je opremljen 3,5 litarskim bi-turbo V6 motorom koji razvija impresivnih 450 KS i 700 Nm obrtnog momenta...

Na Sajmu automobila u Montereju prošle godine, Infiniti je predstavio QX Monograph Concept kao najavu novog QX80 modela, a sada je zvanično predstavljen javnosti i produkcijski model. Iz Infinitija obećavaju da će postaviti novi standard tehnologije, snage, prefinjenosti i prestiža. Kompanija naglašava hrabre proporcije i "upečatljive elemente dizajna", uključujući ažuriranu verziju njihove karakteristične maske s dvostrukim lukom. Ova vizija prati i novu interpretaciju osvjetljenja. Ukupno, Infiniti najavljuje novu eru i evoluciju svog dizajnerskog jezika, koji se odlikuje samopouzdanim, atletskim stavom uparenim s velikim, ali gracioznim proporcijama.

 

 

 


Alfonso Albaisa, potpredsjednik dizajna, izjavio je: "Svakom Infiniti dizajnu pristupamo iz perspektive umjetničkog dela, sa ciljem da izazovemo emocije i intrigu." Infiniti tim je težio da stvori dizajn eksterijera koji odiše izuzetnim stilom. Rezultat je moćan, ali elegantan profil i minimalistički eksterijer obogaćen evokativnim detaljima. Posebno se ističe nova boja Dynamic Metal, koja je dizajnirana da pruži SUV-u "osjećaj tečnog metala" zahvaljujući preciznom procesu nanošenja koji osigurava ravnomjerno raspoređene metalne čestice. To rezultira glatkom teksturom i nijansom koja dramatično varira u zavisnosti od ugla gledanja.

 


Što se tiče pogona, novi QX80 više ne koristi V8 motor, već je opremljen 3,5 litarskim bi-turbo V6 motorom koji razvija impresivnih 450 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi preko standardnog 9-stepenog automatskog mjenjača na zadnje ili sva četiri točka. Unutrašnjost automobila karakterišu dva ekrana dijagonale 14,3 inča, obilje drveta i kože, više nego ikada ranije. Novi infotainment softver je brži, a uvedena je i nova audio tehnologija koja omogućava vozaču da obavlja telefonske razgovore dok ostali putnici uživaju u audio sistemu. Takođe, vozilo nudi prednja i zadnja sjedišta sa masažom, kao i Klipsch audio sistem sa 14 zvučnika i snagom od 600 vati, dok su kod premium verzija dostupni sistem sa čak 24 zvučnika.

 


Što se tiče bezbjednosti, novi QX80 dolazi sa obimnom listom standardnih sistema pomoći vozaču, uključujući upozorenje na sudar, automatsko kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pješaka, kao i upozorenje na mrtvi ugao. Dodatno, tu su i sistemi upozorenja o poprečnom saobraćaju pozadi, intervencija u mrtvom uglu i prevencija napuštanja trake. ProPILOT Assist 1.1 je standardna opcija i kombinuje prilagodljivi tempomat sa funkcijom centriranja trake kako bi duga putovanja bila opuštajuća. Premium varijante nude ProPILOT Assist 2.1, napredan sistem poluautonomne vožnje nivoa 2. Novi Infiniti QX80 će biti dostupan na tržištu ovog ljeta, po cijeni od 82.450 dolara u SAD-u.

Datum objave: 21/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook