Naslovna > Vijesti > Predstavljen novi Auris
FOTO GALERIJA (25)

Toyota

Predstavljen novi Auris

Toyota će u Bosni i Hercegovini ove godine predstaviti nekoliko značajnih noviteta, a prvi među njima je novi Auris čija je prezentacija upriličena u sarajevskom Collegium Artisticumu

U našoj zemlji će japanski proizvođač automobila ove godine imati pravu modelsku ofanzivu, a prvi od noviteta koji dolazi na tržište jeste novi Auris. U odnosu na prethodnika, novi Auris ima niže težište te je nešto niži, a zasnovan je na potpuno novoj arhitekturu, pa automobil izgleda dinamičnije i atraktivnije, što je bila i jedna od želja predsjednika Toyote, Akio Toyode. tim inžinjera Toyote se fokusirao na smanjenje težine, dizajn šasije, opmitiziranje unutrašnjeg prostora i proširenje serije, u bliskoj saradnji s timom dizajnera kako bi stil vozila uklopili s njegovom arhitekturom.

 


- Novi Auris sa reduciranom visinom i nižim težištem ima izuzetne vozne osobine, a u prodaji će biti dostupan sa pet agregata. U pitanju su dvije izvedbe 1.3-litarskog benzinskog agregata, te 1.6-litarski benzinac, a od dizelaša tu su poznati agregati sa 1.4 litra i 2.0 litara zapremine. Posebno smo ponosni na činjenicu da ćemo u startu prodaje kupcima ponuditi i hibridnu izvedbu novog Aurisa.  – rekao je gospodin Damir Višošević, direktor kompanije Toyota BH.

 

Aerodinamična unapređenja, smanjenje prosječne težine za oko 50 kg i poboljšane perfomanse motora, doveli su do redukcije u potrošnji goriva i emisiji CO2, te time smanjili troškove održavanja i cijenu.  Prilikom zvanične najave, istaknuto je da su predviđanja da će kombinacija prodaje novog Aurisa na panevropskom nivou biti otprilike 1/3rd full hybrida, 1/3rd dizela i 1/3rd benzin.  Ovim se ne demonstrira samo širok izbor za kupce, imajući u vidu šta sve ova proizvodna linija nudi, već i da je full hybrid model pristupačan najširoj mogućoj javnosti.

- Kada je u pitanju novi Auris imamo plan prodaje od 100 jedinica za ovu godinu, te vjerujemo da ćemo taj plan ispuniti. Već sada, prije zvaničnog tržišnog uvođenja imamo 14 potpisanih ugovora za isporuku, što je vrlo dobar početak za Auris u BiH- kaže Višošević.

 


Novi Auris na bh tržište dolazi sa pristojnim cijenama, koje su već sada niže u odnosu na konkurentske modele. Tako automobil sa paketom opreme Tera i 1.3-litarskim benzinskim agregatom, košta manje od 26.000 KM, dok najjeftiniji dizelaš sa srednjim paketom opreme Luna ima cijenu od 29.500 KM. S prodajom koja je u Evropi započela krajem prošle godine, od novog Auris modela se očekuje da poveća udio u raspodjeli tržišta u svom segmentu, fokusirajući se snažno na nove kupce u segmentu C i uzimajući u obzir važnosti kupaca koji traže niske troškove upravljanja i održavanja i odlične poreske olakšice.

Datum objave: 31/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook