Naslovna > Vijesti > Predstavljen novi Mercedes-Benz E-Class Estate

Mercedes-Benz E- Class Estate

Predstavljen novi Mercedes-Benz E-Class Estate

Prošlo je tačno 50 godina od kada je Mercedes-Benz predstavio svoj prvi karavan nastao na bazi modela 200 D. Upravo je predstavljena 6. generacija Estatea na bazi popularne E klase.

Već je na prvi pogled jasno da se radi o karavanu sa sportskim linijama karoserije. Baš takav izgled mamac je za kupce diljem svijeta. Naravno, mi smo izuzetci pa se kod nas najmanje kupuju karavani jer se smatraju kao ''šljakerski'' a ne ''šminkerski''.

Bilo kako bilo recimo da nova E-Class Estate dolazi sa tovarnim prostorom zapremine 670 litara i to kada su sva sjedišta u funkciji. Ako se zadnja, grubo rečeno, klupa obori oslobađa se prostor od 1,820 litara. Recimo da se kao opcija može naručiti treći red sjedišta za djecu. U prospektu piše da se nasloni zadnjih sjedišta mogu pomicati za 10 stepeni čime se oslobađa dodatnih 30 litara prostora. Ukupna nosivost od 745 kg spada u vrh klase. Recimo da su mnoga pick-up vozila manjih mogućnosti. Skuplje će verzije dolaziti sa Air Body Control sistemom čime se dobivaju odlične vozne karakteristike u svim uslovima eksploatacije.

 


Očekivano, peta se vrata mogu otvoriti mahanjem noge ispod zadnjeg branika što evidentno postaje standard u srednjoj klasi automobila. Ako nekome veliki prtljažnik nije dovoljan na raspolaganju mu je kuka za vuću prikolice čiju je putanja uvijek pod kontrolom ESP sistema najnovije generacije. 


U ponudi motora nalaze se 3 dizel motora u rasponu snage od 150 do 258 KS. Snaga benzinaca počinje sa 184 a završava na 401 KS s koliko raspolaže model označen kao E43 AMG. Uz standardne manuelne i automatske mjenjače kupci će moći naručiti i savršeni automatski sa 9 stepeni prenosa.
Početak proizvodnje predviđen je za kraj ljeta dok će prve isporuke biti u zadnjem mjesecu tekuće godine. 

Datum objave: 10/06/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook