Naslovna > Vijesti > Primavera dobila ABS

Zamjena za model LX od ovog ljeta dobila je i ABS sistem

Primavera dobila ABS

Model Primavera Vespa je na tržište vratila prošle godine

Zamjena za model LX od ovog ljeta dobila je i ABS sistem, a, od sada, dostupan je i na Vespi Sprint 125. Talijani nisu dugo čekali kako bi Primaveru opremili ABS-om. Od dolaska na tržište i lansiranja varijanti opremljenih ABS-om prošlo je tek četiri mjeseca.

Dolazak ABS-a na motocikle uveliko je povećao njihovu sigurnost. Zakon koji je prije par godina progurala Evropska Unija donio je mnogo dobrog u svijet dvotočkaša jer uz velike i snažne motocikle ovaj sistem odnedavno dobivaju i skuteri male zapremine. Tako su ABS dobile i Vespe Sprint 125 i Primavera u izvedbi sa 125 i 150 ccm.

ABS sistem kojim su opremljeni spomenuti skuteri ima senzor okretaja prednjeg točka koji detektira usporava li se on brže no što treba i po potrebi se uključuje ne bi li spriječio njegovo blokiranje. Taj senzor podatke šalje hidraulici koja se brine o tome da ne dođe do blokade prednjeg točka i gubitka kontrole nad skuterom čime osigurava sigurnu vožnju i efikasno zaustavljanje.

Ovaj ABS sistem razvijen je posebno za Vespine skutere i odlikuje se malim dimenzijama i masom zbog koje je težina skutera ostala gotovo nepromijenjena.

Datum objave: 15/07/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook