Naslovna > Vijesti > Prioritet - vanjski dijelovi vozila

Mazda razvila bio-plastiku

Prioritet - vanjski dijelovi vozila

Ovaj Mazda bio-tehnički materijal će se inicijalno koristiti na novoj MX-5, jer bio-plastika ima finalni sjaj ogledala, bez farbanja ...

Mazda Motor Corporation je razvila bio-baziranu sintetričku plastiku pogodnu za vanjske dijelove automobila. Nova bioplastika će umanjiti uticaj Mazde na okoliš. Napravljena je biljnih materijala, ne zahtijeva farbanje, a može se izraditi u različitim bojama na biljnoj osnovi. Ova plastika isključuje preradu naftnih derivata i stvaranje negativnih nus-produkata, ali i ograničava isparavanja organskih spojeva. Obzirom da je struktura materijala obojena, dijelovi imaju posebnu dubinu boje, ali i glatkoću i sjaj ogledala, kvalitetniju od one koja se može postići uobičajenim farbanjem plastičnih dijelova automobila.

 

Kada je u pitanju visoka čvrstoća, otpornost na toplotu i bio-biljno porijeklo materijala za dijelove unutrašnjosti automobila,  Mazda BioTechMaterial je broj jedan u automobilskoj industriji. Mazda BioTechMaterial je početnik u izradi bio-presvlaka sjedišta, u potpunosti napravljenih od biljnih vlakana. Da bi bila pogodna za vanjske dijelove automobile i otporna na klimatske oscilacije, bioplastika treba biti izuzetno otporna na ekstremne klimatske pojave, ogrebotine i udarce. Mazda je sada uspjela proizvesti takav material koji je pogodan i za interijer kao i za eksterijer.

 

Nova bio-plastika će se prvi put koristiti za dijelove unutrašnjosti nove Mazde MX-5, a zatim će tražiti težiti ka tome da se ugrađuje i na vanjskim komponentama ostalih modela. Prototip Mazda BioTechMateris dijelova izrađenih od novog materijala, prikazan je prvi put na Sajmu tehnologija zaštite životne sredine Eco-Product 2014, koji je upravo održan u Tokiju.

Datum objave: 23/12/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook