Naslovna > Vijesti > Prodaja automobila u Evropi porasla 4,3%

Dacia najveći dobitnik

Prodaja automobila u Evropi porasla 4,3%

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) objavilo je kako je u junu prodaja automobila na evropskom tržištu porasla za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Kako poručuju iz ACEA-e razlog je u privrednom oporavku u južnoj Evropi, predstavljanju novih modela i poticanju potrošnje, što je izazvalo jačanje potražnje za automobilima.

Zbog recesije, visoke nezaposlenosti, slabosti potrošnje i državnih mjera štednje, evropska automobilska industrija zadnjih šest godina trpi pad prodaje, koja je najniža u zadnja dva desetljeća.

No, u posljednjih 10 mjeseci bilježi se stabilan rast potražnje, pa je samo u prvih šest mjeseci ove godine prodaja porasla za 6,2 posto u odnosu na isti lanjski period, na 6,85 miliona vozila. Pritom se bolje prodaju jeftiniji nego skuplji brendovi automobila.

Tako je u junu prodaja Dacie skočila za 32 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a slijede Renaultovi brendovi s rastom od 20 posto te Opel s rastom od 11,7 posto. Prodaja Volkswagenovog Seata porasla je za 13,2, a Škode za 12,6 posto.

Prodaja luksuznih vozila porasla je po nižim stopama. BMW je zabilježio rast prodaje za 7,6, a Audi za 1,4 posto. Daimler je, pak, zabilježio pad za 0,7 posto, ponajviše zbog pada prodaje gradskog modela Smart za 19 posto.

Datum objave: 18/07/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook