Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Prodan najskuplji primjerak modela

Porsche 928

Prodan najskuplji primjerak modela

Na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama završio je najpoznatiji Porscheov automobil modela 928, koji iza sebe ima i zapaženu glumačku karijeru...

Potraga za unikatnim i jedinstvenim automobilima oduvijek je aktuelna stvar, pa su tako brojni kupci i kolekcionari sa dubljim džepom širom svijeta, spremni i izdvajaju velike sume novca kako bi postali vlasnici nekog od ovakvih vozila. Sam epitet unikatnosti podiže višestruko cijenu ovim automobilima, i tako se nerijetko dešavaju slučajevi obaranja rekorda prilikom kupovine. Javnost je nedavno svjedočila još jednom primjeru, riječ je o Porscheovom automobilu 928, koji se pojavljuje u filmu „Rizičan posao“, sa Tomom Kruzom iz 1983. godine.

 

 

 

 

 


Inače prilikom površnog istraživanja može se vidjeti da regularni model 928, koji je lansiran 1979. godine košta oko 30.000e (20.000$), što zapravo ne djeluje kao ogromna cifra, pogotovo za ljubitelje klasičnih automobila. Međutim ovdje nije riječ o običnoj 928-ici, nego o Tom Kruzovom prevoznom partneru iz kultnog filma, zbog čega njegova vrijendost raste veoma mnogo. Ishod aukcije na kojoj je ovaj model pronašao novog vlasnika je cijena od 1 nevjerovatnih, 980.000 dolara, što ga čini ubjedljivo najskupljim primjerkom 928 modela ikada. Aukcijska kuća za razliku od prodajne cijene, nije željela da javno objavi ime novog vlasnika, koji je tako ostao anoniman. Međutim sigurno je da je riječ o velikom ljubitelju klasičnih i jedinstvenih automobila sa holivudskim pedigreom, sa obzirom na cijenu koju je izdvojio kako bi došao u posjed ovog vozila.

 

Datum objave: 21/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook